Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Barokní kaplička se po 30 letech dočkala opravy za více než 700 tisíc korun

Malebná kaple na návsi v Božkově je součástí vesnické památkové rezervace v okrajové části Plzně. Zub času se však na ni významně podepsal. Objekt poškodila vlhkost a poničena byla i konstrukce, na které je zavěšen zvon. Nyní se stavba, která dotváří jedinečnou atmosféru návsi, dočkala rekonstrukce za více než čtvrtě milionu korun.

Na území Plzně, zejména v okrajových částech, které bývaly dříve samostatnými vesnicemi, najdeme množství drobných sakrálních památek včetně kapliček. Správa veřejného statku města Plzně se stará celkem o 20 takových objektů.

Památkáři se spolu s dělníky soustředili nejen na obnovu konstrukce kaple, ale věnovali pozornost i okolnímu terénu, aby do kaple při dešti nezatékalo. Kvůli nevhodným podmínkám museli odstranit i vlhkem poškozené omítky, vytmelit trhliny a opravit také kamenný portál a práh. Finální nátěr omítky v tónech okrově žluté vápenné barvy odpovídá nálezům barvy původního zdiva.

„Opravy památkově chráněných objektů je často nutné dělat původními technologiemi za pomoci dříve používaných materiálů, proto jsou opravy náročnější a dražší, než u běžných objektů,“ vysvětlil technický náměstek primátora města Plzně Pavel Šindelář. Oprava město stála 756 695 korun s DPH.

Interiér kaple nově zdobí obraz panny Marie Pomocné plzeňské malířky Nikoly Kabourkové.

Při opravě kaple došlo k výměně stávající teracové dlažby na podlaze za novou dlažbu cihelnou, která lépe propouští vlhkost, a umožní tak lepší vysychání stavby. Odborné opravy se dočkal také zvon i konstrukce, na které je zavěšen, včetně doprovodného mechanismu,“ popsala Ilona Pelíšková ze Správy veřejného statku, která má rekonstrukci na starosti.

Barokní kaplička v Plzni na Roudné prošla rekonstrukcí, z nenápadné památky je opět skvost

Po více než třiceti letech prošla větší opravou nenápadná kaplička svatého Cyrila a Metoděje v ulici Pod Všemi svatými, která stojí vedle špýcharu v Plzni na Roudné. Další z drobných sakrálních staveb na území města se tak dočkala rekonstrukce...

Malebná barokní kaple na návsi u Božkovského potoka byla postavena v roce 1840 zednickým mistrem Josefem Kodlem z Doubravky na místě dřevěné kapličky se zvonicí. Tato stavba je od roku 1958 zapsaná ve státním seznamu nemovitých kulturních památek. Božkovská kaple patří mezi takzvané mešní kaple, které nahrazovaly na vsích kostely a ve kterých se celkem pravidelně sloužily mše.

Správa veřejného statku města Plzně (SVS) letos pod dohledem památkářů opravila již druhou plzeňskou kapličku. Kromě kaple na návsi v Božkově se jednalo o kapli sv. Cyrila a Metoděje na Roudné. V příštím roce by SVS chtěla opravit kapličku na návsi v Černicích nebo v Červeném Hrádku. Zda se tak stane, bude záviset na možnostech městského rozpočtu a cenách plánovaných oprav. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky památky, obnova, rekonstrukce, Božkov, Plzeň, SVS, historie, vesnice, kaple, oprava, kaplička, Pavel Šindelář, Cyril a Metoděj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Barokní kaplička se po 30 letech dočkala opravy za více než 700 tisíc korun  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.