Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Horažďovicích vyroste nový domov pro seniory, nabídne 120 lůžek a desítky pracovních míst

Koncem léta roku 2023 by se mohli do zbrusu nového domova pro seniory nastěhovat první klienti. Zástupci pětitisícového města už podepsali smlouvu se společností SeneCura, která objekt postaví a bude jej provozovat. Moderní zařízení by mělo mít kapacitu 120 lůžek pro seniory a lidi s Alzheimerovou chorobou či jiným typem demence. Stavět se začne zřejmě na jaře příštího roku.

 „Zařízení v oblasti pobytových sociálních služeb nám v Horažďovicích a okolí dlouhodobě chybí. Jsme rádi, že zde brzy bude domov, který pomůže našim obyvatelům s péčí o seniory a o osoby s Alzheimerovou chorobou,“ uvedla místostarostka města Hana Kalná. Po otevření postupně vznikne 40 lůžek v domově pro seniory a 80 lůžek v domově se zvláštním režimem. Všechna lůžka budou zahrnuta do krajské dotační sítě, což znamená, že klienti budou platit stejnou částku jako v ostatních zařízeních v Plzeňském kraji.

V kraji se jedná o první zařízení vznikající na základě spolupráce soukromé společnosti a státu. Na stejném principu již fungují SeniorCentra v Telči a Chotěboři. Vybudování nového domova v Horažďovicích mimo jiné vytvoří desítky nových pracovních míst pro pečovatelky, pečovatele, sestry, kuchařky, kuchaře a další personál.

Domov vyroste v přímém sousedství nemocnice

Třípatrová budova by měla dobře zapadnout do okolní zástavby. Umístění navíc slibuje dobrou dopravní dostupnost.  „Předpokládáme, že na jaře příštího roku začnou stavební práce, první klienti se pravděpodobně nastěhují do konce léta 2023. Specifické pro SeniorCentrum Horažďovice bude uspořádání formou domácností, kde společný prostor obývá skupina klientů, kteří se navzájem znají,“ upřesnila CFO skupiny SeneCura Dita Chrastilová.  

Klienti budou mít k dispozici jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením. V SeniorCentru najdou také kapli, kadeřníka, wellness místnost, fitness centrum, terapeutickou zahradu Memory Garden a společné terasy. Vše bude přístupné i pro seniory, kteří nejsou obyvateli domova.

Společnost SeneCura je největší nestátní poskytovatel pobytových sociálních služeb v Česku. Podobných moderních SeniorCenter, založených na komunitním a mezigeneračním propojování, aktuálně SeneCura provozuje 16 po celé republice a plánují se další.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SeneCura

Štítky Horažďovice, SeneCura, domov pro seniory, sociální péče, pracovní místa, domov, Česko, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Horažďovicích vyroste nový domov pro seniory, nabídne 120 lůžek a desítky pracovních míst  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.