Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hasiči likvidovali masivní únik zemního plynu z nadzemního zásobníku, evakuovali obyvatele pěti domů

, aktualizováno 19. září 2021, 11:30

Bleskovou evakuaci zažilo dnes dopoledne ve Zbůchu na Plzeňsku 29 obyvatel z několika domů v Plzeňské ulici. Důvodem je únik zemního plynu z nadzemního zásobníku na úrovni bývalého dolu. Na místě zasahovalo pět jednotek hasičů, kteří prováděli protipožární opatření. Odpoledne se podařilo nádrž odpojit a ihned se začalo s její opravou. Vzhledem k ukončenému zásahu hasičů se lidé také mohli vrátit do svých domů.

„Evakuovali jsme obyvatele nejbližších pěti domů za pomoci dobrovolných jednotek hasičů. dobrovolných jednotek. Evakuovaní jsou z okruhu přibližně 100 metrů od zásobní ku plynu. Lidíé se shromáždili v hasičské zbrojnici ve Zbůchu, kde se o ně stará místní jednotka. Nikdo z 29 evakuovaných občanů nemá zdravotní obtíže. Šest osob odešlo k příbuzným,“ uvedl ráno mluvčí hasičů Petr Poncar.  

Na místě bylo vedení obce, experti z hasičské laboratoře Třemošná prováděli kontinuální měření koncentrací. „Spolupracujeme s Plynárenskou pohotovostní službou. Situace je pod kontrolou. Ulice Plzeňská je uzavřena,“ řekl během dopoledne mluvčí krajských hasičů s tím, že situace je plně pod kontrolou. Policie odklání dopravu na obec Tlučná.

„Stále provádíme měření koncentraci v okolí i v blízkých objektech. Přijel technik firmy, která zařízení dodala, aby stanovil následný postup, zda půjde zařízení opravit, či zda bude nutná jeho výměna," informoval Poncar. Po poledni upřesnil, že zásobník byl odpojen a bude se okamitě opravovat. 

„Závada na kontejneru se zkapalněným zemním plynem byla už odstraněna a znovu se plní. Poté pracovníci plynáren začnou napouštět potrubí a následně budou obcházet domy a znovu připojovat obyvatele. Na místě ještě zůstávají jednotka místních hasičů i jednotka z Nýřan, ale zásah už pro nás v podstatě skončil," popsal situaci velitel hasičů. Lidé se také mohli vrátit do svých domovů. 

Policie v souvislosti s únikem plynu zahájila vyšetřování pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Prověřováním veškerých okolností se zabývají policisté z územního odboru Plzeň-venkov.

Ohodnoť článek

Foto HZSPK

Štítky hasiči, zásah, evakuace, únik plynu, zásobník, zemní plyn, Zbůch, Plzeňský kraj, Třemošná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči likvidovali masivní únik zemního plynu z nadzemního zásobníku, evakuovali obyvatele pěti domů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.