Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Neopatrní obyvatelé Plzně se i letos potýkají se stovkami netopýrů, kteří jim při větrání nalétají do bytů a domů

Zejména netopýři milují současné babí léto s teplými a vlahými večery, které u nás máme už několik dní. A stejně jako každý rok vyjíždějí i přes četná upozornění a varování pracovníci plzeňské záchranné stanice živočichů k mnoha případům, kdy lidem v důsledku neopatrného větrání nalétají do bytů a chodeb domů stovky netopýrů.  

Otevřená okna na chodby společných prostor, prázdné byty a místnosti s otevřenou ventilačkou bez ochranných sítí proti hmyzu. Poliklinika Denisovo nábřeží, Hotel Slovan, Purkyňova ulice, Mikulášské náměstí, Chodské náměstí, Borský park, celé  Slovany, Bory a část Doubravky, Bolevce, Lochotína, Košutky i Skvrňan.

„Je úplně jedno, jestli se jedná o činžovní či panelový dům, společnou chodbu anebo garsonku. Prostě svítíte, koukáte na televizi a máte otevřená okna dokořán, přičemž zcela určitě se k vám v tomto a možná ještě i začátkem následujícího týdne zalétnou podívat netopýři. V 99 procentech se jedná o jedny z našich nejmenších netopýrů, a to o netopýry hvízdavé. Právě pro ně je Plzeň na čtyřech řekách a s osvětlenými parky, zelení a vodními prvky doslova tahovým strategickým uzlem. Navíc podle odborníků právě v tuto dobu dochází u netopýrů k námluvám a páření, hledání partnerů a potkávání se v rámci jednotlivých populací,“ říká šéf záchranné stanice Karel Makoň.

Není to všude a málokteré město se tím může pochlubit. V Plzni to však všude je a navíc ještě dosti hojné. S trochou nadsázky lze říci, že právě koncem měsíce srpna a začátkem září se do Plzně slétnou stovky, tisíce netopýrů hvízdavých ze širokého a dalekého okolí a udělají si v našem městě takový dvoutýdenní megamejdan. Tady se všichni potkají, hodují na hmyzu kolem lamp, chodbových světel a „paří“ od večera do rána.

„Pokud pak k ránu netopýři najdou pěkný útulný a klidný byt s pootevřenou ventilačkou, neváhají ho v době nepřítomnosti jeho lidských obyvatel použít k celodenní siestě. To v reálu znamená totálně ho zadělat a kolikrát i zničit. To se pak vrátíte domů z dovolené a celý další týden uklízíte, větráte a řešíte všudepřítomné „myší“ bobky, zápach a zdechliny napadané třeba v lustru, vázičce, na skříni a podobně,“ varuje Makoň.

Rizikové jsou i společné prostory obytných domů, kde v rámci teplého počasí aktivní sousedé otevřou okna na chodbě a v mezipatře tak, aby se logicky dům alespoň na chvilku vyvětral. Pak se promění schodiště a vstupní haly v hororové scény, kdy zejména slabší povahy vracející se domů z práce či hospody za tmy ve večerních hodinách odmítají projít chodbou, nebo si myslí, že přebrali. I tady hrají roli nezabezpečená otevřená okna, svítící světla a hmyz přilákaný světlem.

V letošní anketě co se počtu netopýrů ve vnitřním prostoru týká, vyhrává opět Poliklinika na Denisově nábřeží, kam v noci otevřeným oknem do skladu vniklo celkem 313 netopýrů hvízdavých, z čehož 290 jich bylo živých a 23 uhynulých.

„Druhé místo vyhrává mladý partnerský pár bydlící v činžovním domě u plzeňského Prazdroje, který měl ve spíži o rozměrech 1x1,5 m (přes nezabezpečené okno) mezi potravinami rovných 122 netopýrů hvízdavých. Přeskládat spíž a dohledat netopýry tentokrát jel kolega Radek Zeman,“ říká Makoň.

 A třetí místo, bohužel s prvenstvím a největším počtem uhynulých netopýrů hvízdavých, získal po letech opět HOTEL Slovan ve Smetanových sadech, kde se přes otevřené okno do starého nepoužívaného pokoje dostalo celkem 169 netopýrů hvízdavých, přičemž 113 jich uhynulo ve skleněném lustru.

„Co se celkového počtu námi zajištěných netopýrů týká, tak za poslední čtyři dny jsme jenom my zajistili celkem kolem 700 netopýrů! Předpokládáme, že dokud se večer neochladí, tak bude výstraha před nevyžádanou návštěvou a invazí do vnitřních prostor stále trvat a platit. Zároveň opět opakuji, že bohužel řešíme stále stejné lokality, budovy a byty, které nejsou jejich majitelé schopni adekvátně zabezpečit,“ zdůraznil šéf záchranné stanice.

Není povinností pracovníků záchranné stanice, ani městské policie, hasičů či města vyjíždět k těmto případům, zejména když k problému dojde opakovaně a cizí nedbalosti. Je to hodně nepříjemný a kolikrát i drahý problém, ale jinak než včasným a preventivním opatřením ze strany majitele nemovitosti mu nelze předcházet.

Tam, kde jsou teď netopýři ve společných prostorách, chodbách, schodištích a podobně, musí teď lidé ještě pár dní vydržet a nechat okna otevřená. Se změnou počasí a ochlazením pak netopýři sami prostor opustí a budou pokračovat ve své cestě na zimoviště. Okna tedy v tomto případě lze zavřít až poté, co si budou nájemníci jisti, že všichni netopýři prostor definitivně opustili a že nezůstali zapadlí někde v kabelovém rozvodu, poštovní schránce či krytu schodišťového světla.

Ten, kdo má v oknech síta proti hmyzu, může být v klidu, zaslouží pochvalu a může bezstarostně větrat, odjet na dovolenou a má klid. Kdo síta v Plzni nemá, by si je měl co nejdříve ve vlastním zájmu pořídit minimálně na další letní sezónu, protože situace v regionu nebude jiná!

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP / Táňa Typltová, Karel Makoň,

Štítky netopýři, větrání, záchranná stanice, netopýři v bytech, záchrana netopýrů, okno, dům, Plzeň, Plzeň 2-Slovany, Mikulášské náměstí, Borský park, Bory, Plzeňský Prazdroj, a. s., Doubravka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neopatrní obyvatelé Plzně se i letos potýkají se stovkami netopýrů, kteří jim při větrání nalétají do bytů a domů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.