Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Městu už došla trpělivost s problémovými obyvateli, ukončí jim nájemní smlouvy

Holobyty a jejich bezprostřední okolí na okraji Rokycan je dlouholetý problém. Lidé, kteří mají poblíž chatu nebo si chtějí udělat výlet na Žďár, si opakovaně stěžovali na chování místních obyvatel a situaci moc nepomáhaly ani všudypřítomné haldy odpadků, které mnohdy sahaly až ke kolejím. I když nepořádek zmizel do přistavěného kontejneru, zanedlouho byla situace stejná. Radnice chce tento problém konečně vyřešit a zdejším nájemníkům ukončí smlouvy.

Problém okolo takzvaných holobytů na Žďárské cestě se v Rokycanech táhne už dlouhé roky. Nic ale nenasvědčovalo tomu, že by se situace mohla někdy změnit. Místní poukazovali na nepořádek i nevhodné chování zdejších obyvatel, kvůli kterým měl leckdo strach okolo procházet.

„V noci kvůli nim nespím. Chodí pod okny kolem bytovek a dělají kravál. Den co den tam jezdí policie, všude je od nich bordel. Jsou ale mezi nimi i slušní. Znám tam jednu postarší paní, která má svůj byt v holobytech zařízený hezky. Té paní je mi i líto, že bydlí kolem těch, kterým je hygiena ukradená a neumí používat koše a kontejnery,“ postěžovala si například Karolína K.

Vedení města se s nájemníky několikrát snažilo dohodnout. Neustále jim opakovali, že je nutné dodržovat určitá pravidla, jinak si mohou hledat bydlení jinde. Což se teď také stalo. Rada města totiž schválila ukončení nájemních smluv obyvatelům na problémové adrese ke konci letošního října. Ještě předtím se město snažilo situaci zachránit alespoň tím, že bude v domě fungovat domovník.

„Pravdou je, že v lokalitě k jistému zlepšení pořádku na veřejném prostranství došlo. Domovník, ze kterého se stal spíše uklízeč, se asi i snažil, ale i dle jeho ústního vyjádření, pořádek na veřejném prostranství stejně nikdo z nájemníků příliš neřešil, úklid prý zajišťoval pouze sám. Někteří nájemníci zase tvrdí úplný opak,“ konstatuje místostarosta Rokycan Jan Šašek (ODS).

Co bude s nájemníky a objektem?

Otázkou teď je, co bude s nájemníky dál. Často se totiž jedná o početné rodiny s dětmi a sociálně slabé, kteří budou hledat jiné bydlení velmi obtížně. Město nemá povinnosti jim zajistit náhradní ubytování. „Přesto jsme rozhodli takto a s téměř tříměsíčním předstihem informovali o konci nájemního vztahu k 31. říjnu 2021. Současně předpokládám, že minimálně odbor sociální a zdravotní bude nájemníkům k dispozici například formou poradenství,“ doplnil Šašek.

Místostarosta dále uvedl, že objekt je ve značně zbědovaném stavu. Řada dveří u sklepních kójí je vykopnutých, poškozené jsou okapy, plot i fasáda. Město muselo do objektu pravidelně investovat nemalé částky, a naopak se mnohdy nedočkali ani zaplacení nájemného.

„O tom, co s objektem bude po vystěhování posledního nájemníka, se teprve bude rozhodovat. Řešením může být přebudování objektu například na klasické byty či asi spíše na skladové prostory, garáže, případně objekt odstranit. Mimo jiné připravujeme rozsáhlou revitalizaci lokality po bývalé kotelně, a toto místo, za stávající situace, bylo i zpracovateli studie shledáno jako problematické,“ dodal místostarosta.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Šašek

Štítky Rokycany, ubytovna, holobyty, nepořádek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Mašek

demokratické kapitalistické svinstvo

Pondělí, 23. srpna 2021, 18:22Odpovědět

Městu už došla trpělivost s problémovými obyvateli, ukončí jim nájemní smlouvy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.