Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Odklízecí práce po čelní srážce vlaků u Domažlic začaly už v noci, situaci komplikuje bahno a déšť

Na místo nehody, kde zemřeli tři lidé a další desítky se zranily, přijela vyprošťovací technika. Těžký jeřáb bude vyprošťovat vykolejenou a nabouranou lokomotivu. Stojí na louce těsně vedle kolejí. Bylo nutné jej zatěžkat závažím, aby se při manipulaci nepřevážil, protože německá lokomotiva váží přes 80 tun. Za ní už je pouze jeden vagon expresu, ostatní dopravce odtáhl. Protější nabouraný regionální osobní motorový vlak je zatím na místě. Práce komplikuje rozbahněný povrch a déšť.

Správa železnic (SŽ) a České dráhy (ČD) zahájily odklízecí práce po středeční čelní srážce vlaků. „Poškozených je zhruba 200 až 300 metrů kolejí a musí se vyměnit výhybka. Přesně se to ukáže, až tam ty vlaky nebudou a celé se to projde," řekla mluvčí SŽ Radka Pistoriusová.

SŽ tam teď naváží pražce, které se budou měnit. Pokud těžký jeřáb odstraní lokomotivu a regionální vlak kolem dnešního poledne, je podle mluvčí možné dodržet termín zprovoznění jednokolejné trati do pátečních 18:00.

„Lokomotiva (nabouraná) a německé vozy pojedou nějakým nouzovým způsobem po kolejích zpátky do Německa ke společnosti Länderbahn, která je jejich vlastníkem," vysvětlil mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Lokomotiva by podle něj šla teoreticky naložit na návěsy tahače, ale v podmáčeném terénu by to bylo obtížné. „Vykolejenou lokomotivu dáme zpět na koleje", řekl montážník na místě. Zdemolovaný vůz ČD, který byl zapřažený těsně za ní, je na louce a bude podle něj rozřezán. Podle Štáhlavského je jeho osud zatím nejasný. V úvahu přichází sešrotování a není vyloučena ani oprava.

Po kolejích by se měla odvézt také zadní, méně poškozená polovina motorového vlaku RegioShark, která dohromady váží 86 tun. „U nabourané poloviny, která váží zhruba 43 tun, je zatím záměr, že by se mohla naložit na trajler a odvézt do depa a prověřit, zda půjde opravit," uvedl Šťáhlavský. Podle něj se tyto práce těžko plánují a je otázkou, jaké bude vyprošťování a odklízení, které jsou náročné fyzicky i na bezpečnost práce. „Za ČD jsme tam vyslali s naším nehodovým vlakem nejlepší odborníky, co mají zkušenosti s odstraňováním podobných následků," dodal. Vedle místa nehody není druhá kolej, poblíž u zastávky je ale výhybna a dvě koleje, kde se vlaky původně měly minout.

Podle Dušana Gavendy ze SŽ policie, inspektoři Drážní inspekce a SŽ ukončili šetření na místě nehody. Kriminalisté zahájili trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Drážní inspekce událost dál vyšetřuje. Podle jejích středečních informací a vyjádření ministra dopravy Karla Havlíčka (ANO) rychlík vjel na úsek bez povolení. Mohlo jít o chybu strojvedoucího nebo závadu techniky. Materiální škody přesáhnou 100 milionů korun.

„Kolegové se chystají zítra do Německa kvůli analýze dat rychloměru z té lokomotivy," řekl dnes novinářům mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Zopakoval, že šetření je teprve na začátku. „Proběhly základní úkony na místě, byly prověřeny viditelnosti návěstidel, byla prověřena funkce zabezpečovacího zařízení a šetření bude dál pokračovat," doplnil Drápal.

FOTOGALERIE: Srážka dvou vlaků na Domažlicku

Středa, 4. srpna 2021, 15:40

FOTOGALERIE: Srážka dvou vlaků na Domažlicku
FOTOGALERIE: Srážka dvou vlaků na Domažlicku

Proč strojvůdce nezastavil před návěstím, inspekce zatím neví. Nicméně zjistila, že těsně před událostí začal brzdit. „Z toho se dá dovodit, že byl při vědomí a sledoval trať. Proč nezastavil před návěstím, to nevíme," uvedl Kučera.

Vlaky se srazily ve středu kolem osmé ráno. Jedním z nich byl expres z Mnichova. Mezi třemi oběťmi srážky jsou oba čeští strojvůdci, z nichž jeden řídil německý rychlík. Třetí obětí byla cestující v protijedoucím regionálním vlaku. Většinu zraněných záchranáři převezli do plzeňské fakultní a domažlické nemocnice a dva do Prahy. „Celkem jsme ošetřili 67 lidí," shrnula mluvčí krajské záchranné služby Mária Svobodová. Dalších zhruba dvacet lehce zraněných cestujících neuposlechlo, aby počkali na místě, a odešli. Z Německa přijelo deset sanitek a odvezly si do Německa deset lidí hovořících německy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto České dráhy

Štítky nehoda, srážka vlaků, zranění, složky IZS, nehoda na železnici, České dráhy, Domažlice, Německo, Drážní inspekce, Správa železniční dopravní cesty, Karel Havlíček, ANO 2011, Domažlická nemocnice, a.s., Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odklízecí práce po čelní srážce vlaků u Domažlic začaly už v noci, situaci komplikuje bahno a déšť  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.