Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Studenti medicíny mají příležitost vyzkoušet své praktické dovednosti na čtyřnohých pacientech

Budoucí medici mají jedinečnou příležitost vyzkoušet si skutečnou operaci živého organismu. V rámci workshopů si pod dohledem lektora osvojí chirurgické techniky na prasatech domácích. Letní škola experimentální chirurgie se v Plzni koná již poosmé a účastní se jí i studenti ze zahraničních univerzit. Tento projekt je totiž unikátní nejen v Česku, ale i ve světě.

Už poosmé mají budoucí lékaři příležitost účastnit se jedinečného projektu. Možnost provádět skutečnou operaci na živém pacientovi v narkóze je pro mediky velmi ojedinělá. Při studiu se k něčemu takovému nedostanou a zákroky, které zkoušejí na letní škole v Plzni, tak v reálu mohou vykonávat až několik let po ukončení studia medicíny.

Letní škola experimentální chirurgie probíhá tradičně v Biomedicínském v Plzni a je věnována ukázce experimentální chirurgie na praktických příkladech. Vyučuje se péče o zvířecí modely v průběhu operace, experimentální radiologie a vyhodnocování experimentů.

 „Velmi důležitý je pro nás etický aspekt – mezi vyučované zásady patří například náhrada živých zvířat v experimentu tkáňovými kulturami nebo bakteriemi. Zaměřujeme se na to, abychom použili co nejmenší počet zvířat, a experiment vždy probíhá tak, aby zvířata měla během něj dostatečný komfort,“ uvedl vedoucí letní školy Václav Liška.

Kvůli covidu se škola otevřela jen pro studenty z Evropy

Účastníci se také seznámí se softwarovým modelováním, které v některých případech umožňuje nahrazení experimentálních modelů. Na letní školu se mohou hlásit studenti medicíny od 3. ročníku výše, náklady si hradí sami. Většina účastníků je ze zahraničí, kvůli koronavirovým opatřením už druhým rokem pouze z evropských zemí jako Belgie, Německo, Litva nebo Španělsko.

„I v letošním roce jsme byli schopni přijmout pět účastníků z České republiky, kterým na účastnický poplatek přispěla z části Univerzita Karlova, a nemalým dílem se podíleli naši štědří sponzoři,“ doplnil Liška.

Tento rok se na letní školu přihlásilo 33 studentů z celkem 10 univerzit z šesti různých zemí. Během kurzů se všichni dorozumívají pouze anglicky. Kromě praktických workshopů jsou na programu také přednášky zahraničních odborníků z Německa, Švýcarska a USA, kteří se dostaví osobně či se připojí skrze online přenos.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Univerzita Karlova

Štítky medici, studium, operace, chirurgie, Letní škola experimentální chirurgie, Plzeň, lékařství, Česko, experiment, Václav Liška, Německo, Univerzita Karlova, USA, Evropa, Španělsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti medicíny mají příležitost vyzkoušet své praktické dovednosti na čtyřnohých pacientech  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.