Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Západ Čech zasáhnou bouřky, vydatný déšť může rozvodnit menší toky

Meteorologové vydali výstrahu před silnými bouřkami a vydatným deštěm. Podle nich se mohou na některých místech rozvodnit menší toky a zatopit níže položená místa. Upozornění platí do dnešních devíti hodin večer pro Plzeňský, Karlovarský, Jihočeský a Středočeský kraj a také pro Prahu.

Meteorologové očekávají během čtvrtečního odpoledne přívalové deště. Kromě zatopení podchodů či sklepů by lidé taky měli počítat se silným větrem, který může během bouřky lámat větve.

„Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty. Při řízení vozidla v bouřce je potřeba snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně,“ dodávají meteorologové.

Jak se vlastně výstraha určuje?

V minulých dnech se meteorologové stali terčem kritiky. O víkendu totiž vydali výstrahu před velmi silnými bouřkami, které mnozí ve výsledku vyhlíželi marně. Odborníci však namítají, že všechny parametry (teplota, vlkhost) byly u nás stejné jako v Německu, kde bouřka napáchala nemalé škody a stála i život dvou lidí. Proto je podle nich lepší výstrahu vždy vydat. Celkem je možné vydat varování před 44 různými nebezpečnými jevy.

V pátek bude polojasno až oblačno, místy se budou vyskytovat přeháňky a bouřky. Denní maxima se budou pohybovat od 23 až do 26 °C. Sobota se ponese v podobném duchu, déšť by měl podle předpovědi ustávat v neděli, kdy se dočkáme polojasné oblohy. Teploty však mírně klesnou na 18 až 22 °C.

Samotnou výstrahu vydáváme s předstihem jednoho dne. Je to proto, abychom měli co nejnovější údaje a zároveň byl čas se na nepříznivou situaci připravit. Výstraha se pak postupně upřesňuje. Když stanovujeme stupeň nebezpečí, tak zohledňujeme hlavně očekávanou intenzitu jevu a pravděpodobnost jeho výskytu. V úvahu se berou možné škody, rozsah postiženého území nebo jak je velké ohrožení životů,“ upřesňuje Petra Sýkorová z ČHMÚ.

Roli hrají i další okolnosti. Velký rozdíl je v tom, jestli prudké lijáky přijdou v noci nebo v době dopravní špičky a podobně. Hlavním důvodem, proč se výstrahy vydávají je to, aby byli včas upozornění například hasiči. Podle odborníků jsou nepřesné předpovědi vlastně velmi časté.

„Abychom mohli říci, jaké bude následující den počasí, musíme co nejpřesněji změřit to aktuální, a to nejen v Česku, ale po celé planetě. Nad pouštěmi, oceány nebo arktickými oblastmi. U zemského povrchu i ve výšce. V dnešní době je předpověď počasí ve velké části na počítačem zpracovaných modelů atmosféry,“ říká Martina Součková z tiskového oddělní ČHMÚ.

Jenže ani počítače nejsou neomylné a nezvládnou zahrnout všechny aspekty předpovědi. Finální rozhodnutí je pak vždy v rukou zkušených meteorologů, kteří možná rizika dále konzultují s hasiči nebo s pracovníky leteckého provozu. Podle odborníků mají i nepřesné předpovědi smysl.

„Sice nás občas pozlobí nečekaná přeháňka, ale nejde jen o informaci o tom, jestli dnes zmokneme. Je potřeba mít službu, která bude varovat před nebezpečnými jevy. Nároky na předpověď se zvyšují, ale často předbíhají možnosti dnešní meteorologie. Musíme myslet na to, že mobilní aplikace často ukazují jen hrubý výpočet jednoho z modelů. Nedá se čekat, že budou přesně vědět počasí ve vašem městě,“ dodává Součková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com/Alicja

Štítky meteorolog, předpověď, počasí, výstraha, bouřky, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, bouřka, Česko, Český hydrometeorologický ústav, Praha, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Západ Čech zasáhnou bouřky, vydatný déšť může rozvodnit menší toky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.