Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tygří námluvy v plzeňské zoo mohou začít, samec Tiber se konečně dočkal samice Milashki

Po dlouhém čekání se samec tygra ussurijského dočkal své nevěsty. Pětiletá samice Milashki do Plzně přicestovala z anglické Zoo ve Woburnu. Chovatelé nyní doufají, že se pár brzy seznámí a budou se moci radovat z nových přírůstků. Novinkou je také zcela zmodernizovaný výběh, kterému se věnovali během koronakrize, kdy byla zahrada uzavřena.

Samec Tiber se do Plzně dostal z královedvorské zoo a na svou partnerku si musel počkat dva roky. Z Anglie tygřice přicestovala už loni v prosinci, veřejnost se s ním kvůli pandemii a opatřením může seznámit až nyní.

Výběh tygrů s jezírkem otevřeli v Plzni v roce 2003. Během té doby se zde postupně žila samice Tsamara, která pocházela z Kanady a čtyři různí samci. Celkem se chovatelé radovali z pěti mláďat. V roce 2005 přišly na svět dvě samice a v roce 2011 dva samci. Tygřici Tsamaru ale museli chovatelé v roce 2018 kvůli zdravotním problémům uspat. Dožila se úctyhodných osmnácti let.

„Tygři se v zoo dožívají věku kolem 17 až 18 let, vzácně dosáhnou i přesáhnou hranici 20 let. Tygr ussurijský je největší kočkovitou šelmou světa. Ve volné přírodě jich žije kolem 500 a v zoo na 1000. V Evropě je chová kolem 190 zahrad,“ uvedl mluvčí zoologické zahrady Martin Vobruba.

Od roku 2003 už uběhla řada let, a tak i nyní výběh doznal změn. Celkem za 1,7 milionu korun. „Modernizace po osmnácti letech provozu přinesla zpevnění svahu, nové odpočinkové terasy pro tygry, nové výsadby a výsevy i novou branku do výběhu,“ popisuje Vobruba.

Od roku 1971 chovala plzeňská zoo i tygry malajské a později indické. Počátek chovu tygrů ussurijských v Plzni se datuje na 30. června 1978, kdy ZOO získala tříletou samici Jenny z pražského chovu. První křtiny zažila zoo v roce 1982 se samcem Amurem rodičů Jenny a Matěje. Žádné mládě tohoto páru se ale nepodařilo odchovat. V roce 2000 přestali být chováni tygři v pavilonu šelem a chov tygrů ussurijských byl obnoven v přírodním výběhu v prosinci 2003.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kateřina Misíková / ZOO Plzeň

Štítky zoo, Plzeň, zoologická zahrada, modernizace, tygr, Tibera, koronavirová krize, ZOO Praha, zahrada, Woburn, Martin Vobruba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tygří námluvy v plzeňské zoo mohou začít, samec Tiber se konečně dočkal samice Milashki  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.