Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Ošetřovatelé v zoo mají důvod k radosti, na svět přišlo mládě kočkodana

Kočkodan Brazzův se v Plzni usídlil už v roce 1981. Od té doby se zoologické zahradě podařilo odchovat desítky mláďat. Poslední narozené mládě přišlo na svět na konci března, zahrada se s ním však pochlubila až nyní. Jestli se jedná o samce či samičku zatím není jisté.

Kočkodan Brazzův je pralesní opice, která se zdržuje při zemi, kde sbírá potravu. Své teritorium si označuje slinami nebo pachem. Před vetřelci raději prchá, nejde tedy o konfliktní druh. 

Kočkodan na první pohled zaujme svou bílou bradkou, který mu dodává jedinečný vzhled. Mají jej samci i samice. V přírodě je zahlédnete jen velmi vzácně, mají totiž dokonalé maskováni.

„Mláďata mají oproti dospělým světlejší, olivově zelenou srst a méně výrazné oranžové a bílé skvrny srsti na hlavě a obličeji. Ty slouží v šeru pralesa ke komunikaci a teritoriálnímu chování bez použití zvuku, který by mohlo slyšet nežádoucí ucho predátora,“ popisuje mluvčí zoologické zahrady Martin Vobruba.

Zajímavostí u tohoto druhu kočkodana je to, že žije tedy v párech s odrůstajícími mláďaty, bez přítomnosti více dospělých nepříbuzných samic či samců. Obývá africký deštný les. V současné době chovavá kočkodany na šest desítek zoo v Evropě. Nám nelíže je zoo Ústí nad Labem a Bratislava.

Současný chovný pár tvoří samec z Francie a samice z vlastního odchovu Zoo Plzeň. Měli již několik mláďat. Nejmladší přišlo na svět letos  27.března. Jeho pohlaví zatím není chovatelům známé. V rodině jsou nyní ještě dva starší sourozenci.

Stejně jako mamak lví se tento druh kočkodanů do Plzně dostal před 40 lety. První chovaný pár se jmenoval Ťulda a Mamka. „Následovaly například Beruška, Ulla, Prcek a desítky mláďat v několika generacích. V 90. letech byl prvním zástupcem primátů, který opustil klece Tropického pavilonu a začal žít na ostrově se stromy. Ten je nyní určen gibonům a kočkodani sdílí pavilon a sousední ostrov v africké části zoo vedle gueréz angolských,“ dodává Vobruba.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZOO Plzeň

Štítky zoo, Plzeň, zoologická zahrada, kočkodan, mládě, odchov, Martin Vobruba, Zoologická a botanická zahrada města Plzně, zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ošetřovatelé v zoo mají důvod k radosti, na svět přišlo mládě kočkodana  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.