Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Záchytka v Plzeňském kraji funguje téměř 70 let, nocleh je tu nejdražší v republice

Protialkoholní záchytná stanice začala v Plzni fungovat v roce 1952. Dnes je jednou z nejdražších v zemi, poplatek 4500 korun ale uhradí jen malá část nocležníků. Ročně na stanici skončilo kolem 1700 opilců, během pandemie jejich počty významně klesly. V jediné záchytce v kraji nejčastěji nocují lidé z Plzně, Rokycan a Klatov.

Nového provozovatele na stejném místě má od letoška protialkoholní záchytná stanice v Plzni, kterou zřizuje Plzeňský kraj. Bývalému dlouhodobému provozovateli loni skončila dvouletá smlouva s krajem, ve výběrové řízení pak vyhrála Záchranná služba Brdy. Kraj za dvouletý provoz zařízení s deseti lůžky zaplatí celkem 20 milionů korun.

Podle dostupných informací v předchozích letech skončilo ročně na stanici kolem 1600 až 1700 opilců. Loni, kdy pandemie koronaviru omezila i provoz restaurací a hospod, na záchytce přenocovalo 1485 lidí. Za první čtyři měsíce tohoto roku, kdy platila přísnější protiepidemická opatření a byl i tvrdší lockdown, na záchytce skončilo 463 lidí.

S poplatkem 4500 korun za nocleh je plzeňská záchytná stanice jednou z nejdražších v zemi. Ve skutečnosti ale poplatek uhradí jen malá část lidí. Například loni v prvním pololetí měla stanice 742 záchytů, za něž měli opilci zaplatit celkem více než 3,3 milionu korun. Zaplatili ale jen přes 600 tisíc korun, tedy 18,57 procenta. V druhém pololetí se podařilo vymoci necelou pětinu plateb. Letos za první čtyři měsíce je zaplaceno zatím deset až 12 procent z částky, kterou měli klienti za nocleh uhradit.

Před 70 lety, 15. května 1951, vznikla první záchytná stanice v Praze u Apolináře a stala se podle některých zdrojů prvním obdobným zařízením na světě. V Plzni vznikla první záchytka o rok později. Nejdříve sídlila ve Veleslavínově ulici a později v Perlové ulici v těsném sousedství centrálního náměstí. Nyní je už dlouhou dobu v přízemí polikliniky ve čtvrti Slovany.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MP Plzeň

Štítky záchytka, protialkoholní záchytná služba, Záchranná služba Brdy, Plzeňský, Plzeň, Plzeňský kraj, poplatek, Klatovy, Rokycany, pandemie covidu-19, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchytka v Plzeňském kraji funguje téměř 70 let, nocleh je tu nejdražší v republice  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.