Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do Česka dorazil vydatný déšť, meteorologové varují před povodněmi

Přeháňky, bouřky a ojediněle i krupobití. Tak zní předpověď Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na středeční odpoledne. Vydatnější déšť očekávají meteorologové na Tachovsku a Domažlicku , kde je až do nedělní půlnoci také vyhlášená výstraha před 2. stupněm povodňové aktivity.

„Voda v některých řekách se může vylévat z břehů do okolní krajiny. Je zde možnost zvýšeného odtoku vody a snížení stability stromů v podmáčené půdě. Voda může protékat přes komunikace a hrozí riziko aquaplaningu,“ varuje ČHMÚ.

Výstraha před vydatným deštěm platí pro celé území Plzeňského a Karlovarského kraje. Za 24 hodin by zde mohlo spadnout až 50 litrů vody na metr čtvereční.

„V jihozápadní polovině Čech očekáváme až do čtvrtečního poledne vydatnější déšť s úhrny lokálně kolem 50 milimetru. Nejvyšší úhrny se vyskytnou pravděpodobně v Plzeňském a Karlovarském kraji. Déšť začne slábnout pravděpodobně ve čtvrtek odpoledne,“ uvedl Janek Doležal z ČHMÚ.

⚠️Výstraha⚠️ ⚡️⚡️⚡️Silné bouřky ????????Vydatný déšť ????????????????Povodňová pohotovost, Povodňová bdělost ⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️ Více naleznete na www.chmi.cz a v mobilní aplikaci ČHMÚ

Zveřejnil(a) Český hydrometeorologický ústav dne Středa 12. května 2021

Začátek týdne přinesl v kraji tropické teploty, kdy teploměr v pondělí ukázal až 30,9 stupně Celsia, což bylo i republikové maximum. Zbytek týdne ale proprší. Ve čtvrtek bude v Plzeňském kraji od rána zataženo s deštěm, místy i vydatnějším. Teploty spadnou na 8 až 11 stupňů. Pátek se ponese v podobném duchu, večer už ale bude oblačnost ubývat a trochu se i oteplí, a to na 13 až 16 stupňů. Začátek víkendu přinese stejné teploty a ojediněle přeháňky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv HZS PK

Štítky počasí, předpověď, víkend, meteorolog, Plzeň, Plzenský kraj, výstraha, déšť, povodně, Český hydrometeorologický ústav, Česko, okres Tachov, okres Domažlice, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Česka dorazil vydatný déšť, meteorologové varují před povodněmi  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.