Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na problematiku potratů v Polsku upozorňuje výstava v oknech plzeňského nádraží

Na protiinterrupční legislativu v současném Polsku upozorňuje výstava prací 19 českých a slovenských ilustrátorů a ilustrátorek v oknech plzeňského nádraží Plzeň-Jižní Předměstí. Umělci svými pracemi podpořili dobrovolnice, které si říkají české tety (Ciocia Czesia). Jejich cílem je zpřístupnit ženám z Polska cestu k bezpečné interrupci v českých nemocnicích.

Jednotlivé ilustrace i celý motiv jsou k vidění na nástupištích číslo 2 a 3. v oknech secesní nádražní budovy, kde působí plzeňská alternativní scéna pro současné divadlo, tanec a mezioborové umělecké experimenty Moving Station.

„V současném umění je alespoň částečná angažovanost téměř nutností. Umění nestojí stranou dění a jsem ráda, že Moving Station se nebojí dávat prostor i kontroverznějším tématům a podporuje boj za lidská práva ať už jakoukoliv formou V oknech nyní naleznete práce 19 českých a slovenských ilustrátorů a ilustrátorek, kteří tímto podpořili organizaci Ciocia Czesia," uvedla kurátorka Jana Jarošová.

Ciocia Czesia vznikla loni v říjnu podle vzoru jiných podobných organizací, které už několik let fungují v Rakousku, Německu a dalších zemích jako reakce na zpřísňování polské potratové legislativy.

„České tety konkrétně pomáhají polským ženám, které chtějí interrupci. Nutné výdaje pokrývají z dobročinných sbírek a příspěvků,“ uvedla Eva Kraftová z Moving Station.

U jednotlivých grafik je umístěn i krátký text, který popisuje záměry a postoje autora. Když se všechny ilustrace spojí v jednu, vznikne obrys blesku, tedy symbolu celého hnutí známého pod názvem Strajk kobiet (Ženská stávka), které organizuje demonstrace proti potratovému zákonu.

„Každá žena by měla mít právo volby. Nevěřím v zákazy a zastrašování. Věřím v edukaci, prevenci a kroky ze strany státu vedoucí k vytvoření pozitivního prostředí pro matky, matky samoživitelky a rodiny,“ uvedla ilustrátorka Gabriela Plačková„Je mi nepříjemně, jen si představím, kolik zbytečné bolesti takový zákon působí. A to především těm, které už to bolí,“ doplnil ilustrátor Viktor Svoboda.

Podle polského Ústavního soudu nelze od konce letošního ledna podstoupit umělé přerušení těhotenství ani v situaci, kdy plod trpí závažnou vývojovou vadou. I přes četné protesty omezilo Polsko přístup k interrupcím pouze na případy incestu, znásilnění a vážného ohrožení života matky.

Mezi kritiky verdiktu nejvyššího polského justičního orgánu se zařadil Evropský parlament či nevládní organizace Amnesty International. Ta argumentuje, že zákaz ohrozí zdraví žen tím, že potraty zažene do ilegality nebo přinutí ženy cestovat za interrupcemi do zahraničí. Podle polských konzervativců však nová pravidla zaručují obranu křesťanských hodnot a lidského života.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Moving Station + redakce

Štítky potraty, interrupce, Polsko, ilustrace, výstava, Moving Station, Plzeň, okno, Evropský parlament, Amnesty International, Viktor Svoboda, Ústavní soud České republiky, Německo, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na problematiku potratů v Polsku upozorňuje výstava v oknech plzeňského nádraží  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.