Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

S testováním zaměstnanců začala i plzeňská kovárna, zatím nemá žádné nakažené

Czech Precision Forge a.s. (CPF), plzeňská kovárna se 106 kmenovými a třemi agenturními zaměstnanci, dnes nezaznamenala při testování na covid-19 žádného pozitivního pracovníka. Střední firma, která má podle vládního nařízení testovat až od příštího týdne, prověřuje všechny pracovníky od minulého pondělí.

Minulé pondělí odhalily antigenní testy mezi 124 lidmi čtyři pozitivní zaměstnance, ale následné PCR testy povrdily nákazu "jen" u dvou, kteří zůstali doma. „Testování jsme připravovali dva týdny. Výběrové řízení vyhrálo hořovické diagnostické centrum Altoa. Máme s nimi smlouvu na šest týdnů s možností prodloužení," vysvětluje ředitel a hlavní spolumajitel CPF Vladimír Rada. Testy nikdo neodmítl.

Ředitel také kvituje, že testování zahájili dříve než měli, protože teď už je problém testovací kapacity zajistit. Od 07:00 chodili na minuty dělníci, poté úředníci, testovat se musí i lidé na home office. Při vstupu do opáskovaných prostor dostali všichni zdarma respirátory, které také fasují před každou směnou. „V horkých provozech u pecí by je podle hygieny ani nemuseli mít, ale jsou hodně zodpovědní. Obdivuju je," uvedl Rada. Podle něj je ztráta pondělní ranní směny minimální proti tomu, kdyby v továrně vypukla epidemie.

„Mají to samozřejmě placené. Do dílny nesmí nikdo, kde nemá negativní test," podotkl ředitel. Také externisté nesmí do továrny bez testu. Řidiči kamionů, kteří vozí materiál a zboží, nesmí vystoupit z kabiny, vše vyloží pracovníci CPF. Na všech dílnách, chodbách, sociálních zařízeních je dezinfekce, firma pravidelně bez přestávky používá tři ozonéry, které zbavují virů a bakterií všechny veřejné prostory.

Vedení podniku nepředpokládalo větší výskyt nákazy. „Máme 26.000 metrů čtverečních ploch a pohybuje se nás tu 120, a to ještě rozděleno do tří směn. Takže lidé přicházejí do kontaktu minimálně," řekl Rada. Podle něj to nejde srovnat s montovnami s pásovou výrobou.

Firma, která za rok eviduje "jen" sedm zaměstnanců, kteří byli pozitivní nebo v karanténě, začala hned od loňského jara uplatňovat přísná protiepidemická pravidla, která platí dodnes. Lidé, kteří mohli, zůstali na home office, všechny porady včetně výrobních jsou on-line. „Zakoupili jsme software a rychle se to naučili i staří mazáci," pochvaluje si Rada. Firma vydala pravidla, kdo se může s kým setkávat. Dva lidé v místnosti už museli mít roušky, které šily zaměstnankyně podniku. V jídelně byl jen poloviční počet míst. „Jídelnu, která byla teď téměř měsíc uzavřená, díky dnešním výsledkům testování zítra otevíráme. Vybavili jsme ji plexiskly u stolů," dodal závěrem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Karel Samec

Štítky koronavirus, covid-19, opatření, testování, firmy, kovárna, Czech Precision Forge

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S testováním zaměstnanců začala i plzeňská kovárna, zatím nemá žádné nakažené  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.