Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Výjezdy záchranářů překračují rekordy, lidé i s příznaky chodí do práce nebo na nákup

Kolikrát si nás volají k banálním příznakům a dušují se, že koronavirus nemohou mít. Přitom po našem příjezdu nemají ani nasazenou roušku a s horečkami pokašlává celá rodina. Vypráví záchranáři, kteří se podobnými případy setkávají denně. Množství sanitek v ulicích překračuje rekordy, za jediný den mají i 241 výjezdů. Podle jejich slov se většina obyvatel v kraji chová podle pravidel, některé případy je přesto dokážou zaskočit.

Jsou milníky, které by bylo lepší nepřekonávat. Jedním z takových je i množství výjezdů záchranářů. V pondělí takový mezník padl – 241 akcí za 24 hodin. Ani druhý den to nebylo lepší. Průměrné počty se přitom až do prosince loňského roku držely kolem 170 za den. I přes navýšení výjezdových skupin jsou nyní záchranáři kapacitně na maximu svých možností.

„V současné době jsou až dvě třetiny všech výjezdů na covidové pacienty, ať už se jedná o laboratorně potvrzené případy nemoci covid-19, nebo o takzvané suspekní pacienty, kteří sice nebyli dosud testovaní, ale mají příznaky nákazy koronavirem,“ popisuje Vítězslav Sladký z krajské záchranky.

Jen těžko se lze ubránit pocitu marnosti."

Podle slov záchranáře je nutné dodat, že většina lidí současná vládní nařízení dodržuje. To ale neznamená, že by nesetkávali s naprosto šokujícími případy.

V pondělí jsme například zasahovali v jedné z firem na Přešticku u mladíka, který nejenže byl v zaměstnání s příznaky covidu, který se u něho následně potvrdil, ale zároveň byl pod vlivem amfetaminu. Poté, co přímo v zaměstnání zkolaboval, musel být transportován do nemocnice. Další z mužů si rovněž s příznaky covidu-19 vyrazil nakoupit do jednoho z obchodních center na Slovanech, kde se mu udělalo nevolno a zjistil, že se již vlastními silami nedokáže dostat zpět domů. Zavolal si tedy záchrannou službu přímo do átria obchodního domu,“ vyjmenovává Sladký.

Pro lidi je v současné době těžké rozlišit, kdy už si mají záchranku zavolat a kdy ne. Když už záchranáři přijedou, měli by sami mít nasazené alespoň roušky.

Mnohdy nás volají lidé k poměrně banálním příznakům a zároveň se dušují, že nikam nechodí a nepřišli do styku s koronavirem. Když však přijedeme do jejich domácnosti, zjistíme, že celá rodina už má týden kašel a zvýšenou teplotu. Leckdy vůbec nechápou, že by si měli před naším příjezdem z důvodu naší i jejich ochrany nasadit respirátory nebo alespoň roušky," uvádí jeden ze zdravotníků, který každodenně k pacientům vyjíždí a dodává, že pak se lze jen těžko ubránit pocitu marnosti.

Linka 155 neustále vyzvání

Zahlceni jsou i operátoři na lince 155, kde telefony takřka nepřestávají vyzvánět. Podobná situace je i v nemocnicích, které hlásí akutní nedostatek lůžek.

Jen za poslední dva dny jsme transportovali několik pacientů s covidem do nemocnic v Praze nebo Berouně. V pondělí ve večerních hodinách jsme dokonce jednoho z pacientů zaplněné Sušické nemocnice převáželi k hospitalizaci až do Nového Města na Moravě, což je zhruba 300 kilometrů daleko. Museli jsme kvůli tomuto transportu narychlo postavit novou výjezdovou skupinu, abychom zároveň byli schopní na Sušicku zajistit neodkladnou akutní péči," přibližuje mluvčí záchranářů Mária Svobodová.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví je aktuálně v Plzeňském kraji 14 046 aktivních případů nákazy koronavirem. Do těchto statistik započítává ministerstvo všechny s trvalým bydlištěm na území kraje. Krajská hygienická stanice naopak sčítá data nakažených, kteří v kraji reálně žijí. Podle nich je zde tedy 13 655 případů. Nejvíce jich evidují v Plzni (4356), následuje severní Plzeňsko (2094), Klatovsko (1831), Tachovsko (1824), jižní Plzeňsko (1392), Domažlicko (1197) a Rokycansko (961).   

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv ZZS PK, Michal Holý

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, záchranáři, výjezdy, nemocnice, rouška, pacient, Krajská hygienická stanice, Praha, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výjezdy záchranářů překračují rekordy, lidé i s příznaky chodí do práce nebo na nákup  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.