Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Po deseti letech je tu opět sčítání lidu, proběhne online i přes klasické formuláře

Sčítání lidu se kromě České republiky odehraje i na území desítky států, včetně většiny členů Evropské unie. U nás odstartuje v sobotu 27. března. Získané informace mají pomoci v následujících letech s rozvojem regionů, jako je například stavba nových bytů nebo otázka dopravní obslužnosti. Podobné sčítání se u nás pravidelně koná už více než 150 let.

Plánování bytové výstavby, trasy linek MHD i podklady pro hasiče. To všechno a mnohem více by se neobešlo bez potřebných a komplexních informací. Sčítání lidu se koná pravidelně každých deset let.

„Sčítání slouží nám všem. Je těžko představitelné, že by společnost mohla fungovat, aniž by o sobě měla ucelené informace. Výsledky pak pomáhají v mnoha sférách – například při plánování dopravy, kapacit ve zdravotnických zařízeních nebo při tvorbě územních plánů,“ říká předseda Českého statistického úřadu (ČSÚ) Marek Rojíček.

Získaná data pomáhají s rozvojem obcí i celého regionu. Jako jeden z příkladů můžeme uvést Program stabilizace obnovy venkova, který v Plzeňském kraji funguje už 20 let.

V letošním sčítání lidu budou obyvatelé Česka vyplňovat zhruba o polovinu údajů méně než před deseti lety. Lidé se do formuláře přihlásí číslem občanského průkazu či pasu, přes bankovní nebo elektronickou identitu či přes datovou schránku

„Tento program je největším programem vzhledem k výši finanční podpory venkova v celé České republice. Vždy máme nějakou oblast rozvoje, napadá mě například socioekonomická. Každopádně pokud se budu chtít dotknout bydlení, tak lze uvést žádosti o získání dotace na výstavbu nebo obnovu obytných budov, a u toho se neobejdeme bez seriózních statistických dat k jejich zdůvodnění,“ uvádí vedoucí Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Plzeňského kraje Miloslav Michalec.

Jeho slova potvrzuje i Miloslav Chlad z Krajské správy ČSÚ v Plzni. „Venkovský ráz Plzeňského kraje potvrzuje vysoký podíl trvale neobydlených rodinných domů, které jsou užívány k individuálním rekreačním účelům. V posledních letech rostla bytová výstavba, zejména počet bytů v rodinných domcích. V roce 2019 se Plzeňský kraj umístil na 4. místě v mezikrajském porovnání, co do počtu dokončených bytů,“ dodává Chlad.

Sčítání je důležité i kvůli dopravě

Pro společnost E-rozvoj jsou podklady ze sčítání stěžejní. Od nich se pak odvíjí tvorba dokumentů, které pomáhají obcím se zlepšováním dopravní sítě.

 „Data ze sčítání nám pomáhají určit ekonomickou sílu obce v regionu – zda jsou tam atraktivní zaměstnavatelé, nebo naopak je to obec s převažující funkcí bydlení a lidé jezdí za prací jinam. Mapování pohybu obyvatel je důležité nejen při plánování dopravní obslužnosti, ale i například pro zaměření ekonomického rozvoje či zajištění dostupnosti služeb. Nejčastěji se na nás obrací menší obce, které chtějí připravit program rozvoje na období pěti až sedmi let s dlouhodobější strategickou vizí. Vypracovali jsme dokument Koncepce pro plzeňskou aglomeraci, který se týká Plzně a dalších obcí v plzeňské aglomeraci. Koncepce se dělá proto, aby se zmapovalo území a určilo se, jaké typy projektů budou na tomto území realizovány,“ uvádí Petr Ponikelský ze společnosti E-rozvoj.

Sčítání 2021 je povinné pro všechny osoby, které mají k rozhodnému okamžiku trvalý nebo přechodný pobyt nad 90 dnů na území ČR. Za osoby mladší 18 let, osoby omezené ve svéprávnosti apod. provádí sečtení jejich zákonný zástupce, opatrovník nebo osoba k tomu oprávněná. Sčítání se týká i cizinců přítomných v ČR v rozhodný okamžik, s výjimkou diplomatů nebo cizinců s krátkodobým pobytem do 90 dnů

Online i klasicky

Kvůli epidemii proběhne letošní sčítání vůbec poprvé prostřednictvím webu www.scitani.cz či mobilní aplikace. Svou zákonnou povinnost tak může splnit každý i z pohodlí domova a bez nutnosti kontaktu se sčítacím komisařem.

Pokud někdo nemá přístup na internet, musí od 17. dubna do 11. května vyplnit listinný sčítací formulář. Ten mohou lidé získat spolu s odpovědní obálkou od sčítacího komisaře na kontaktních místech sčítání. Ta lidé najdou na vybraných pobočkách České pošty či na krajských správách ČSÚ. Přepážka kontaktního místa je označena logem Sčítání 2021. Konkrétní adresy mohou lidé najít na webu České pošty nebo se mohou zeptat na infolince 840 304 050. Vyplněný formulář pak musí odevzdat na poště nebo vhodit do poštovní schránky. Detailní informace nudou zveřejněny před začátkem sčítání.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Pecuch

Štítky sčítání lidu, Plzeň, Plzeňský kraj, ČSÚ, pošta, Česko, Evropská unie, Český statistický úřad, stavba, Česká pošta, Marek Rojíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po deseti letech je tu opět sčítání lidu, proběhne online i přes klasické formuláře  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.