Počasí dnes9 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Policie i armáda obsadí příjezdové cesty do Plzně, bez formuláře neprojedete

Úderem půlnoci začnou v České republice platit dosud nepřísnější protiepidemická opatření. Na ulic vyrazí tisícovky policistů, vojáků i celníků. Potkávat je po dobu tří týdnů budou i lidé přijíždějící za prací do západočeské metropole. Na všech příjezdových cestách do Plzně budou namátkové kontroly. Policisté se zaměří i na lidi, kteří se ve velkém shromažďují okolo boleveckých rybníků.

Podle dnešních informací krajské hygienické stanice, která používá jinou metodiku než ministerstvo zdravotnictví je v regionu aktuálně 12 871 osob s nemocí covid. Nejvíce případů je v samotné Plzni, a to 3915, dále je to severní Plzeňsko (1996), Klatovsko (1845), Tachovsko (1798), jižní Plzeňsko (1228), Domažlicko (1059) a Rokycansko (1030)

Ať už se od pondělí vydáte do práce, k lékaři nebo za rodinou mimo okres svého trvalého bydliště, budete potřebovat papír. Formuláře můžete najít na stránkách ministerstva vnitra. Aby se Plzeňané v nových opatření zorientovali, spustí město velkou kampaň, kterou budou moci lidé potkat na zastávkách mhd, ve veřejné dopravě i na sociálních sítích. Nová nařízení mimo jiné významně omezí pohyb lidí, což dopadne nejen na 170 tisíc Plzeňanů.

„Ta dvě základní územní omezení je okres – v našem případě okres Plzeň-město. Je to katastr samotného statutárního města Plzně a několika přiléhajících obcí. Druhé důležité kritérium se týká sportu a pobytu v přírodě. To je omezeno jen na naše město a katastr obce samotné,“ uvedl primátor Martin Baxa (ODS).

Město už v pátek přistoupilo k uzavření velkých volnočasových areálů jako relaxačně odpočinkový areál Božkovský ostrov v Poříční ulici, dále sportovní komplex Škoda sport park v Malostranské ulici a multifunkční sportovní areál Škodaland v Českém údolí. Naopak dětská hřiště zůstanou otevřená.

Podle slov primátora dojíždí do Plzně za prací několik desítek tisíc lidí. I proto apeluje na velké firmy, zejména na Borských polích, aby své zaměstnance testovaly.

Základní informace a formuláře ke stažení.

„Pokusili jsme se najít nějaký prostor, abychom udrželi maximum možných služeb pro naše občany. Nedochází tedy k redukci rozsahu veřejné dopravy. Vozy jsou pravidelně a důkladně dezinfikovány. Nebudeme ani redukovat úřední hodiny magistrátu, rád bych ale lidi vyzval, aby využili online rezervační systém,“ pokračuje Baxa.

Vláda vyhlásila nový nouzový stav na dalších 30 dnů, tedy do 28. března. Zároveň přistoupila ke zpřísnění opatření. Důvodem je stále se zhoršující epidemická situace. Počet úmrtí s nemocí covid-19 v Česku překročil 20 000, ve vážném stavu je v...

Velkým tématem je posledních několik hodin i otázka Hypermarketu Globus, který leží těsně za hranicí okresu Plzeň-město. Podle nových opatření by sem tedy Plzeňané neměli chodit.

„V tuto chvíli opravdu platí, že jej mohou navštěvovat zákazníci z okresu Plzeň-sever. V těchto hodinách se zabýváme, jakým způsobem jej případně zpřístupnit pro občany města Plzně. Nyní to řeší hejtmanka Ilona Mauritzová,“ dodal primátor.

Na opatření bude v ČR dohlížet 30 tisíc policistů, vojáků a celníků

Radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký (ČSSD) zopakoval, že nadále bude platit zákaz vycházení po deváté hodině večer. Stejně tak je zakázané pít alkohol na veřejnosti.

„Minulý týden jsme měli velké problémy s tím, že se nám veřejnost shromažďovala okolo Boleveckého a Šídlovského rybníka, kde požívala alkoholické nápoje, což není dovoleno. Rád bych lidi upozornil, že se i na to zaměří policejní kontroly,“ varuje Zrzavecký.

Na nová opatření budou dohlížet městští i státní policisté. Asistovat jim budou příslušníci armády a cizinecké policie. Pohybovat se budou zejména v místech, kde dochází ke kumulaci osob. Hlídkovat budou také na příjezdových trasách do Plzně. 

Především na území města Plzně spolupracujeme s Městskou policií Plzeň, v brzké době máme přislíbenou pomoc i ze strany dalších subjektů. Co se týká případných protiprávních jednání, budeme je řešit individuálně, vždy s přihlédnutím ke konkrétním okolnostem, ale vzhledem k závažnosti situace důsledně,“ říká ředitel plzeňské krajské policie Jaroslav Vild.

Každých deset minut umírá v Česku pacient s koronavirem

Podle údajů ministerstva zdravotnictví je aktuálně v Plzeňském kraji 72 592 potvrzených případů nákazy.

„Nemocnice jsou plné lidí, kterým nelze pomoci ani při intenzivní péči. Virus se rychle šíří. Plzeňský kraj patří v tuto chvíli k nejpostiženějším. Fakultní nemocnice je nejvytíženějším zařízením v republice. 90 procent nákaz je způsobeno extrémně nakažlivou britskou mutací. Nyní stačí velmi krátká doba, abyste se nakazili,“ upozorňuje lékařka Veronika Jilichová Nová.

  • Od 1. března platí povinnost nosit všude na zastavěném území obce chirurgickou roušku. Výjimka platí jen případě, že je člověk sám v přírodě.
  • Ochrana dýchacích cest bude povinná i na pracovišti. Výjimku mají jen lidé, kteří jsou v místnosti sami.
  • Na místech, kde se je větší koncentrace lidí, bude povinný respirátor. Platit to bude například v prodejnách, provozovnách a dopravě.

Denní přírůstky přes 1000 nových případů nejsou výjimkou. Nejhorší situace přetrvává na Tachovsku, kde za posledních sedm dní onemocnělo 979 lidí. Druhou nejvyšší nemocnost v Česku má nyní severní Plzeňsko, kde za posledních týden přibylo 1158 nakažených.

„Každý dvacátý končí v nemocnici a jeden ze sta nepřežije. Jsou mezi nimi prarodiče, maminky, tatínkové, ale bohužel jsou mezi nimi i synové a dcery. Rodiče dnes přežívají své děti, protože covid-19 ohrožuje nyní i střední generaci. Všichni tito lidé se nakazili, někdo je nakazil. Každý z nás se musí snažit, abychom to nešířili dál, abychom to zastavili,“ apeluje lékařka.

Sama se ve své praxi setkává s lidmi a jejich příběhy. Často slyší o tom, že si někdo jen na chvilku sundal v práci roušku. Aniž by cokoli tušil, chytil virus a šířil ho dál.

„Jsme nejhorší v počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel nejen v Evropě, ale i v celém světě. Nejen co do počtů nákaz, ale také úmrtí. Je to velmi nevybíravá matematika. V nemocnici je zcela vyčerpaný zdravotnický personál, který denně kouká do očí pacientům, kterým nemůže pomoci. Denně oznamuje rodinám špatné zprávy. Zkusme se nenakazit. Přichází ale i dobré zprávy. Víme, že vakcíny fungují. Musíme vydržet a musíme to přežít,“ dodává Jilichová Nová.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adéla Cinklová

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, opatření, Plzeň, kontroly, Česko, nemocnice, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, infekční onemocnění, Krajská hygienická stanice, Martin Baxa, Martin Zrzavecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie i armáda obsadí příjezdové cesty do Plzně, bez formuláře neprojedete  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.