Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ministr Karel Havlíček navrhne vládě otevření obchodů od 22. února

, aktualizováno 15. února 2021, 20:13

Otevření obchodů navrhne v příštích dnech vládě ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). V případě, že to vláda schválí, by se mohly otevřít od 22. února. Dohodl se na tom s představiteli krajů. Havlíček to řekl na dnešní tiskové konferenci. Služeb a ostatních provozů se návrh zatím týkat nebude, jejich uvolňování by v případě příznivého vývoje mohlo následovat v březnu.

Obchody mohou nyní prodávat jen nezbytně nutné zboží, otevřeny jsou tak prodejny potravin, drogerie nebo lékárny. Havlíček dnes uvedl, že se zástupci krajů od víkendu jednal o možném přehodnocení dosavadních opatření. Výsledkem je nakonec dohoda na možném postupném uvolňování obchodů, služeb a také kulturních a sportovních zařízení.

První na řadu by měly přijít právě obchody, což Havlíček chce navrhnout vládě v tomto týdnu. Jejich možné otevření by podle ministra provázely přísné hygienické podmínky týkající se maximálního počtu zákazníků na plochu, povinnosti roušek, odstupů, dezinfekce a dalších opatření. Ministerstvo průmyslu a obchodu je bude upřesňovat v následujících dnech, podle ministra ale nebudou překvapivá. "Nechceme teď nikoho šikanovat, budeme jen dbát na dodržování ochranných opatření," podotkl Karel Havlíček. Respirátory podle něj povinné v obchodech nebudou.

Uvolňování služeb a dalších provozů bude závislé na dalším vývoji pandemické situace. "Pokud se prokáže, že se nám daří situaci zvládat a půjde to dobře, pak by později mohly následovat i další provozovny," řekl ministr.

Jihočeský hejtman Martin Kuba ocenil, že jednání vedla k postupu. Podle něj se prokázalo, že prodloužení nouzového stavu na základě žádosti krajů, nebylo bianco šekem pro vládu. "Jde o právní rámec pro zvládání pandemie," zdůraznil. K možnému rozvolňování Kuba uvedl, že je nutné zvládat pandemickou situaci, ale zároveň také, aby se společnost začala pomalu otevírat a stát více důvěřoval lidem. Připomněl především potřebu otevření škol. Návrat studentů do škol by měl začít od 1. března, a to s antigenním testováním na covid-19.

Vláda v boji proti pandemii koronaviru zakázala maloobchodní prodej. Výjimku mají obchody s potravinami, lékárny, drogerie, květinářství, optiky, galanterie či papírnictví. V prodejnách je povoleno nabízet jen zboží základní potřeby. Lidé tak v kamenných prodejnách nekoupí například spodní prádlo, obuv pro dospělé nebo elektroniku.

V obchodech platí limit 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka, u pokladen či pultů jsou značky k dodržování dvoumetrových odstupů. Zákazníci by si při vstupu do prodejny měli dezinfikovat ruce, na nákupy by měl chodit ideálně jen jeden člen domácnosti.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky obchody, covid, otevření obchodů, vláda, ministr Karel Havlíček, Karel Havlíček, obchod, ANO 2011, Martin Kuba, pandemie covidu-19, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministr Karel Havlíček navrhne vládě otevření obchodů od 22. února  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.