Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Nakažlivější britská mutace koronaviru je potvrzena i v Plzeňském kraji

Mutace viru způsobujícího nemoc covid-19 se podle Státního zdravotnického ústavu (SZÚ) potvrdila v šesti krajích. Vůbec poprvé zachytili hygienici tuto formu koronaviru v prosinci ve Velké Británii, podle ministra zdravotnictví se u nás zatím jedná jen o jednotlivé případy a nejde o nekontrolovatelné šíření. Více by měla prozradit podrobná genetická analýza odebraných vzorků.

V Plzeňském kraji je aktuálně 5 273 neuzavřených případů nákazy koronavirem. Nejvíce jich má město Plzeň (1671), následuje Klatovsko (667), Domažlicko (624), severní Plzeňsko (632), Tachovsko (632), jižní Plzeňsko (545) a Rokycansko (502)

Takzvaná britská mutace s v Česku prokázala u 47 lidí, čeká se ale ještě na potvrzení z laboratoří. Naposledy se potvrdil výskyt mutace u vzorků z Plzeňského kraje a Vysočiny. Už v minulý týden SZÚ potvrdil výskyt v Praze, Středočeském, Královehradeckém a v Jihomoravském kraji.

Odborníci odhadují, že v současné době může být zhruba desetina všech případů s novou mutací. Kvůli rychlejšímu šíření podle některých vědců převládne už v polovině února, optimisticky v březnu. První případy se v ČR objevily zřejmě po Vánocích.

„Pokud dostaneme vzorek, který má neobvyklé vlastnosti, jsme schopni odhalit sekvenací jakoukoliv mutaci. I kdyby byla úplně nová," uvedla mluvší SZÚ Klára Doláková. Výsledky se pak zadávají do mezinárodní databáze.

Britští vědci uvádějí, že je nová mutace o 40 procent nakažlivější. Vědci a výrobci vakcíny v současné době ověřují, jestli vytvořené protilátky po nákaze či očkování fungují i na tyto nové mutace.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že nová mutace se zatím nešíří v celé společnosti, ale jde o jednotlivé případy. Hygienici kontakty lidí, u kterých vykazují vzorky podezření, podle něj trasují přednostně.

Hamáček: Rozvolňování nepřipadá v úvahu

Kvůli stagnaci počtu nově nakažených i hospitalizovaných s covidem není podle šéfa Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD) prostor pro zásadní uvolňování opatření proti šíření koronaviru, a to včetně otevírání skiareálů. Situace je vážnější než v minulých týdnech, protože čísla neklesají, přitom roste riziko šíření nakažlivější mutace koronaviru, řekl novinářům po jednání štábu. Vláda proto podle něho doporučí používat v hromadné dopravě a na dalších veřejných místech respirátory, nebude to ale nařizovat.

Aby na dražší ochranné prostředky dosáhli i hůř situovaní lidé, jedná vláda podle Hamáčka o jejich distribuci. On sám by byl pro zavedení voucherů, za které by si mohli lidé respirátory v obchodech pořídit. Jsou podle něj možné i další cesty zlevnění pomůcek včetně snížení DPH. Opatření po vzoru Německa a Rakouska, které zavedly povinnost respirátorů pro dospělé, pro děti pak papírové roušky, vláda posuzuje od minulého týdne.

S restrikcemi podle Hamáčka budou muset Češi počítat, dokud nebude populace proočkována. Vakcinace pokračuje, jakkoli má problémy, především ve váznoucích dodávkách. V souvislosti s debatou o možném nákupu mimoevropských vakcín Hamáček konstatoval, že kdokoli má zájem je dodávat, musí požádat o její schválení Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA). Nedostatek stříkaček, jehel či roztoků potřebných na ředění vakcín podle Hamáčka nehrozí. Do Správy státních hmotných rezerv dorazily první miliony stříkaček, na cestě jsou i jehly a roztoky, uvedl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, mutace, Jan Hamáček, Velká Británie, Česko, vakcína, Evropská léková agentura, Plzeň, okres Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nakažlivější britská mutace koronaviru je potvrzena i v Plzeňském kraji  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.