Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stav zachráněných psů z Malesic se pomalu zlepšuje, brzy budou moci hledat nový domov

Zpráva o otřesném zacházení se zvířaty v bývalé chovné stanici v Malesicích otřásla celou zemí. Během dvou dnů se podařilo zvířecímu spolku zachránit 21 psů. Pro čtyři vlčáky už přišla pomoc pozdě. Nejvíce poraněná fenka měla mnoho hnisajících ran, proleženiny a části těla zasáhla i nekróza. Veterinářům se podařilo téměř nemožné a stav Zairy se pomalu zlepšuje. Také ostatním psům se daří lépe a brzy budou moci hledat nový domov.

Dva dny trvala záchrana živých psů a identifikace těch mrtvých. Slzy, bezmoc, po kolena ve výkalech a stále nová a nová těla zoufalých tvorů. Tak popisují situaci v bývalé chovné stanici v Malesicích u Plzně zvířecí záchranáři. Na celou věc se...

Naprosto nezvládnutý chov, tak komentují zvířecí spolky situaci v bývalé chovné stanici v Malesicích. Majitelka skončila s koronavirem v nemocnici, proto zvířata darovala spolku Německý ovčák v nouzi. Tehdy to ještě vypadalo, že bude stačit psi nakrmit, vyvenčit a převést do náhradních domovů. Na místě bylo vše jinak.

Nic horšího jsem asi v životě neviděla. Rozkládající se těla psů pohozených na zemi mezi živými, jeden dokonce oběšený v kotci, několik z nich vážně zraněných, hnijících za živa. Jednoho psa jsme hned vezli na veterinu do Plzně, už to ale nezvládl,“ popisuje Andrea Bychlová ze spolku Německý ovčák v nouzi, z. s.

Původně tu bylo 26 německých ovčáků, čtyři z nich se už záchrany nedočkali. Dvanáct zvířat je nyní v péči spolku Německý ovčák v nouzi, kde jsou prozatím v dočasných domovech. Dva pejsci jsou v péči útulku v Dobříši. Spolek Home 4 Pets se stará o čtyři zvířata, Dočasky DeDe mají u sebe tři psy, včetně zubožené Zairy.

Pouze ležela na boku a umírala

Zaira na tom byla ze všech zachráněných psů nejhůře. Veterinářka ji musela z těla vystřihat nekrotické části kůže, mnohdy až na kost. Jako ostatní psi na sobě neměla ani gram tuku. Všem ale ukázala, že to ještě nehodlá vzdát.

„Zaira byla včera večer propuštěna do domácího ošetření. Její stav se pomalu zlepšuje, nabírá sílu a začíná mít výraz i emoce. Rány se hezky hojí, ještě stále se odstraňují zbytky nekróz z ran a proleženin, lokálně se několikrát denně převazuje a s pomocí popruhů se vodí venčit, venku už se vědomě vyprazdňuje,“ prozrazuje pokroky spolek Dočasky DeDe.

Na nohy se sice sama ještě nepostaví, podle ošetřovatelů je to ale jen otázka času. Zaira má chuť v jídlu, podle pokynů ortopeda s ní pravidelně cvičí, nadále bere antibiotika, kloubní výživu a vitamíny.

„Má u nás vyhrazenou klidnou místnost s téměř nonstop dozorem, evidentně je v rámci možností spokojená. Koncem týdne jí čeká kontrola na klinice,“ dodávají. Spolu s ní jsou zde také sourozenci Finn a Fleur. I oni se začínají otrkávat a pomalu se učí chůzi na vodítku. K radosti všem si už hrají a nechají se podrbat

V Home 4 Pets si pomalu nachází důvěru psích svěřenců

Operace čeká také fenu v péči spolku Home 4 Pets. Osmiletá Sofie má útvar na vaječníku o velikosti grepu. Ostatní tři psi se pomalu snaží rozkrmit. Ačkoli to na první pohled přes huňatou srst nevypadá, jsou všichni psi stále velmi hubení. 

Bude to ještě běh na dlouhou trať

Dvě zvířata jsou také v útulku v Dobříši. Oba psi jsou extrémně podvyživení, mají silné záněty v uších a anémii. Freddie měl ošklivě pokousaný a hnisající čenich a nohu. „Vypadá to, že by ale vše měli zvládnout a dostat se z toho. Po uzdravení bychom je chtěli co nejrychleji dát do nových domovů. Přednost bychom dali, kdyby mohli jít spolu. Prošli si peklem a přežili to, zkusme pro ně najít někoho, kdo jim ukáže, že lidé nejsou jenom bezcitní a zlí,“ říká vedoucí útulku.

Jen pro představu - toto jsou Arlett a Freddie předtím než se to v CHS zvrhlo... kdy to bylo, to nikdo neví, ale jisté...

Zveřejnil(a) Ztracení a nalezení psi Dobříš dne Pondělí 11. ledna 2021

Pro všechny spolky je samozřejmě velmi finančně náročné se starat o takto zanedbané psy. Proto jsou rádi za každou pomoc, materiální i finanční. Více informací můžete také nalézt na facebookové skupině Plyšáci z Malesic.

  • HOME4 Pets s.r.o. 
    číslo transparentního účtu: 706670778/2010 
  • Dočasky DEDE z.s.
    číslo transparentního účtu: 2101050049/2010 
  • Psí útulek DOBŘÍŠ
    číslo transparentního účtu: 2701424059/2010 
  • Německý ovčák v nouzi z.s.
    číslo transparentního účtu: 222680646/0600 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dočasky De De + Německý ovčák v nouzi z.s.

Štítky pes, týrání, Malesice, německý ovčák, Plzeň, Chovná stanice, domov, Dobříš, Andrea Bychlová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stav zachráněných psů z Malesic se pomalu zlepšuje, brzy budou moci hledat nový domov  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.