Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zúžení počtu míst pro hlubinné úložiště v pondělí projedná vláda, ve hře je i lokalita na Klatovsku

Zúžení počtu lokalit pro hlubinné úložiště jaderného odpadu z devíti na čtyři v pondělí projedná vláda. Rada Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) v červnu schválila, že stavba má vzniknout na jedné ze čtyř následujících lokalit - Janoch u Temelína, Horka na Třebíčsku, Hrádek na Jihlavsku či Březový potok na Klatovsku.

"Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) předkládá návrh na zúžení počtu potenciálních lokalit pro hlubinné úložiště na základě návrhu SÚRAO, který schválila Rada SÚRAO. Proces výběru čtyř lokalit zhodnotil pozitivně Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) a stejně tak externí nezávislá oponentura, kterou si v mezidobí MPO nechalo zpracovat," řekl ministr Karel Havlíček.

Vláda projedná také věcný záměr zákona o řízeních souvisejících s hlubinným úložištěm radioaktivních odpadů, jehož návrh by MPO mělo předložit vládě v průběhu příštího roku. "Předmětná řízení, respektive plánované průzkumné práce na čtyřech lokalitách nebudou zahájeny dříve než v roce 2023, pokud nenabude účinnost tohoto zákona nebo dotčené obce nevysloví svůj souhlas dříve," dodal ministr.

Termín výběru finální lokality pro úložiště bude posunut z roku 2025 na rok 2030. SÚRAO na začátku června uvedlo, že zmíněné čtyři lokality patří mezi nejlépe hodnocené z hlediska kritéria bezpečnosti, dopadů na životní prostředí a technické proveditelnosti projektu.

Do letoška se při hledání místa pro úložiště uvažovalo o devíti lokalitách. Z původního seznamu tak podle návrhu vypadly lokality Kraví hora na Žďársku, Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Magdaléna na Táborsku, Čihadlo na Jindřichohradecku a lokalita Na Skalním u Dukovan.

Většina obcí, kterých se stále možnost vzniku úložiště v jejich okolí týká, jeho možný vznik kritizuje a hodlá proti němu dál bojovat. Obce z lokalit, které panel do užšího seznamu nezahrnul, rozhodnutí opatrně vítají. Postup státu při hledání úložiště dlouhodobě kritizuje Platforma proti hlubinnému úložišti, jež sdružuje 35 obcí a měst a 16 spolků.

Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065. Nyní se vyhořelé palivo z jaderných bloků ukládá do meziskladů přímo v areálech elektráren. Náklady na vybudování hlubinného úložiště jsou spočteny na 112 miliard korun. V podzemí finální lokality by měl skončit vysoce nebezpečný odpad s garancí bezpečnosti po další statisíce let.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky úložiště, radioaktivní odpad, protest, atomový zákon, výběr lokalit, vláda, okres Klatovy, odpad, Správa úložišť radioaktivních odpadů, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, okres Jihlava, okres Třebíč, Temelín, Hrádek, Státní úřad pro jadernou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zúžení počtu míst pro hlubinné úložiště v pondělí projedná vláda, ve hře je i lokalita na Klatovsku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.