Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zákaz nezákaz. Některé firmy ustupují od podpory klecových chovů s předstihem

Uplynul měsíc od schválení zákazu klecových chovů slepic, který by měl vejít v platnost v roce 2027. Seznam firem, které takový chov nosnic nepodporují, se však rozšiřuje už s předstihem. Jmenovat můžeme třeba společnost Orkla Foods a řadu dalších. Klecová vejce tak nejpozději od roku 2025 nebudou obsahovat výrobky známých a oblíbených značek, jakými jsou Hamé, Vitana nebo Simply Fresh.

„Orkla Foods Česko a Slovensko, v souladu se strategií udržitelnosti mateřské společnosti Orkla, se zavazuje ve své výrobě nepoužívat klecová vejce nejpozději od roku 2025,“ potvrzuje platnost tohoto rozhodnutí komunikační konzultant společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko Milan Linka.

V praxi to znamená, že bagety, sendviče, saláty, sušenky nebo tatarské omáčky a majonézy od značek Hamé, Vitana, Chef Club nebo Simply Fresh nebudou nejpozději od roku 2025 obsahovat klecová vejce. Dokonce i vaječná melanž a další vaječné produkty od společnosti Orkla budou od tohoto data bezklecové. Odpadá tak i poslední argument některých firem a politiků, tedy že nebudou dodavatelé bezklecových vaječných produktů a že se do České republiky bude muset vozit vaječná hmota ze zahraničních klecových chovů.

Marlenka, Penny Market...

V posledních týdnech svůj závazek k bezklecovým vejcím zveřejnili také třeba cukrárenská společnost Marlenka nebo výrobce Medovníku, společnost Vizard. Další velký pokrok udělal Penny Market, který podle firemní Zprávy o udržitelnosti 2019 skončí s prodejem klecových vajec nejpozději do konce roku 2023 místo původního roku 2025 a navíc už nyní nenabízí žádná klecová vejce ve standardní nabídce.

„Životní podmínky zvířat jsou jednou z oblastí, které jsou naší prioritou. Jsme iniciátory aktivity Animal Welfare upravující podmínky chovu skotu a prasat pro naše dodavatele nad rámec běžných standardů. Tuto aktivitu podpořilo i Ministerstvo zemědělství. Nyní finalizujeme také zvýšené standardy pro chov drůbeže. Vejce z klecových chovů už u nás zákazníci v současné době v rámci standardní nabídky nekoupí a jejich prodej i v rámci akčních nabídek ukončíme o rok dříve, než jsme se původně zavázali, a to již na konci roku 2023,“ řekl už dříve tiskový mluvčí Penny Marketu Tomáš Kubík

Firmy podle svých slov nechtějí podporovat krutost klecových chovů. "Nepřejí si to totiž ani jejich zákazníci. Vždyť 78 procent Čechů se v letošním průzkumu vyslovilo pro zákaz klecových chovů slepic a pouze 5 procent lidí by volilo raději polské klecové vejce před o něco dražším českým z alternativního chovu,“ komentuje závazky společností předseda spolku Obraz – Obránci zvířat Marek Voršilka.

Klecových chovů ubývá

Podíl nosnic v klecích v Česku klesl za poslední zhruba rok na sedmdesát procent. Poslanci sněmovního zemědělského výboru v červnu nepodpořili zákaz klecového chovu. O jeho zákazu rozhodli poslanci až v polovině září.

Podle Českomoravské drůbežářské unie bude přechod na chov bez klecí stál zhruba pět miliard korun. Část z chovatelů podle unie s chovem skončí, podle dřívějších vyjádření o tom uvažuje i Agrofert, který chová zhruba milion z 5,4 milionu nosnic v komerčních chovech.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Obraz

Štítky obraz, obránci zvířat, klecové chovy, vejce, Hamé, Vitana, Česko, Penny Market, Slovensko, Orkla Group, Tomáš Kubík, Agrofert, Ministerstvo zemědělství České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákaz nezákaz. Některé firmy ustupují od podpory klecových chovů s předstihem  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.