Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Plzeňskému výrobci unikátních nanomasek WPA prudce rostou objednávky

Plzeňské firmě Workpress Aviation (WPA), která na jaře vyvinula kvůli šíření koronaviru ochrannou nanomasku, prudce stoupají objednávky. Přes léto se epidemická situace zklidnila a zájem o masky klesl. Teď ale počet nakažených rychle roste a s ním i poptávka po ochranných prostředcích. Maska je účinnější než respirátor FFP3, řekl Jiří Heckel, ředitel firmy, která se primárně zaměřuje na komponenty pro letecký průmysl. 

Denně se teď v Plzni vyrábí 2500 kusů nanomasek, příští týden se denní produkce zvýší na 5000 kusů, což zatím pokryje poptávku. Firma je schopná dělat až 30 tisíc masek denně. "V létě jsme prodávali v řádech tisíc kusů nanomasek měsíčně, teď je zájem o desetitisíce týdně. Jen za poslední týden máme objednávky nebo vyjádřený zájem o 30 tisíc kusů, finalizují se velikosti a barvy," řekl Jiří Heckel. Masky se dvěma nádechovými filtry s nanovlákny chtějí nemocnice, hasiči, policisté, vodárny i soukromé firmy. 

Maska jde osadit navíc i výdechovým filtrem. Korpus ze vstřikolisovaného termoplastického elastomeru je antialergenní. Na rozdíl například od silikonu se v něm nekondenzuje vlhkost a také na rozdíl od jiných masek ho lze čistit dezinfekcí na bázi alkoholu. Životnost korpusu se počítá na roky, filtry vydrží měsíce, popsal Heckel. Cena je kolem 1000 korun. Maska absolvovala testy a má mezinárodní certifikace. Účinnost je 99,995 procenta záchytu částic velikosti 0,1 mikrometru, FFP3 respirátory mají účinnost 99,5 procenta částic 0,6 mikrometru, řekl dříve Jan Saibert z WPA.

WPA masku vyvinula a uvedla do výroby během krátké doby, první série začala vyrábět v dubnu. Během léta pracovala na vývoji. Oproti jaru se zlepšila konstrukce masky i filtrů, řekl Heckel. "Aktuálně nabízíme nanomasky ve třech velikostech a v šesti barevných provedeních," uvedl. O vývoji masky jsme podrobně informovali ZDE. 

Firma do rozjetí výroby investovala přes 100 milionů korun. Pronajala si velkou výrobní halu, pořídila nové stroje a technologie. "Bez problémů jsme schopni dělat i 30 tisíc kusů denně. Když bude nějaký extrémní případ, můžeme dál navyšovat, reakční doba je týden až dva," řekl Heckel. Vývojáři podle něj minulý týden navíc změnili technologii výroby korpusu, takže ho teď bude možné vyrábět i na běžnějším stroji. "Takových strojů je v Česku 10 tisíc, takže je možnost navyšovat kapacitu téměř neomezeně," řekl.

S nárůstem poptávky společnost také hledá zaměstnance. Už dlouhodobě spolupracuje s plzeňskou věznicí. Na jaře tam na finální kompletaci masek pracovalo 25 a později až 60 vězňů, pak počet kvůli malému odbytu klesl opět na 25 vězňů. "Už jsem ale s ředitelem věznice domlouval, že bychom od příštího týdne zase potřebovali aspoň trojnásobek vězňů," řekl Heckel.

Firma zatím dodává převážně v Česku. Plzeňské masky prý používají například fakultní nemocnice v Plzni, v Motole, testují se na Bulovce. Výrobek pro své zaměstnance testují ale i některé velké nadnárodní společnosti. A zájem o masky by měl mít i stát. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto WPA

Štítky WPA, nanomasky, Workpress Aviation, Plzeň, ochranné pomůcky, maska, jaro, léto, Workpress Aviation s.r.o., Česko, Fakultní nemocnice v Motole, Nemocnice Na Bulovce, Fakultní nemocnice Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňskému výrobci unikátních nanomasek WPA prudce rostou objednávky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.