Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Je na čase vrátit trvalé příkazy. Od září mají OSVČ opět povinnost platby záloh

S prvním školním dnem se pro OSVČ vrací povinnost platit minimální zálohy na sociálním a zdravotním pojištění. Stát v březnu ohlásil dočasné odpuštění plateb. V září se povinnost opět vrací, je tak nejvyšší čas opět si nastavit trvalý příkaz. Všem opozdilcům hrozí penále.

„K dnešnímu dni jim bylo na zálohách na sociálním pojištění odpuštěno celkem 7,5 miliardy korun, na zálohách na zdravotním pojištění jim pak byla odpuštěna částka ve výši 6,9 miliardy korun,“ přiblížil pro Radiožurnál Jakub Vintrlík z ministerstva financí.

Na podzim se ovšem povinné platby záloh vrací, a to hned od září. „Posečkat mohou ti, kteří už stihli zaslat zálohy za březen, přičtou se právě jako částky za devátý měsíc. Klasické platby tak mohou posílat až od října,“ shrnuje advokát Jakub Kadlec. Minimální měsíční záloha na sociální pojištění činí letos 2544 korun a na zdravotní pojištění 2352 korun.

A do kdy zálohy za září odeslat? Sociální pojištění je splatné do konce měsíce. U zdravotního pojištění si můžete dát na čas, jelikož splatnost končí až osmý den následujícího měsíce.

Zatímco se klasické odesílání záloh vrací, stát neavizoval žádnou toleranci vůči zapomnětlivcům. „Lze tedy očekávat, že ti, kteří návrat pravidelných záloh promeškají, budou platit penále, a to ve standardní výši 0,05 procenta dlužné částky za každý kalendářní den. Je tedy skutečně třeba si návrat plateb ohlídat,“ uzavírá Kadlec.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky OSVČ, zálohy, sociální, zdravotní, platba, zdravotní pojištění, sociální pojištění, Český rozhlas 1 Radiožurnál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je na čase vrátit trvalé příkazy. Od září mají OSVČ opět povinnost platby záloh  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.