Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Radní kraje rozdělovali peníze na kulturní a turistické projekty, celkem jde o 3,22 milionu

Na trojici kulturních projektů poskytne Plzeňský kraj dohromady 720 tisíc korun. Dotaci získá spolek HRAD z Velhartic, MAS Světovina a město Klatovy. Dalších 2,5 milionu korun investuje kraj do podpory aktivit cestovního ruchu v regionu. Rozhodli o tom aktuálně radní kraje.

Dotaci ve výši 200 tisíc korun poskytne kraj velhartickému spolku HRAD na částečné pokrytí nákladů projektu „Šumavská klenotnice neboli korunovační klenoty na hradě Velhartice.“ „Cílem projektu je originální expozice s ústředním tématem ukrytí korunovačních klenotů na hradě Velhartice Menhartem z Hradce. Vybuduje se nový prohlídkový okruh, využívající z velké míry dosud nezpřístupněné a autentické prostory. Záměrem je představit tuto událost, která ovlivnila dějiny našeho státu a národa,“ uřekl náměstek hejtmana pro oblast kultury Vladislav Vilímec (ODS).

Rada také schválila dotaci ve výši 120 tisíc korun organizaci MAS Světovina na projekt „Cisterscapes – cisterciácká krajina propojující Evropu“. Tento mezinárodní projekt chce vyzdvihnout význam klášterních krajin a získat ocenění „Evropské dědictví.“ Součástí bude také vytvoření transevropské turistické Cisterciácké stezky.

Město Klatovy by mělo od kraje obdržet dotaci 400 tisíc korun na částečné pokrytí nákladů spojených s pořízením mistrovského klavíru značky August Förster. Klavír je určen na dovybavení refektáře jezuitské koleje. „Město Klatovy si klade za cíl realizovat v rekonstruovaném prostoru umělecky náročné projekty vážné hudby, kvalitní koncertní klavír je k tomuto nezbytný. Dotaci pro město bude ještě schvalovat zastupitelstvo,“ dodal náměstek Vilímec.

Částku 2,5 milionu korun rozdělí kraj na podporu aktivit cestovního ruchu v rámci oblastního a lokálního destinačního managementu v Plzeňském kraji 2020. Radní kraje odsouhlasili poskytnutí dotace 1,96 milionu korun celkem osmi žadatelům.

„Jedná se například o Ekologické centrum, které prostředky využije na projekt Barrandien – příběhy pravěku – jedno velké dobrodružství, město Sušice získá finance na projekt Destinace Sušicko – založení, web a cyklomapa, Mikroregion Nepomucko na Turistické noviny pro sezónu 2021. Poskytnutí dotací budou ještě schvalovat zastupitelé,“ uvedla náměstkyně hejtmana Ivana Bartošová (KDU-ČSL).

Rada kraje dále odsouhlasila v rámci výše uvedené podpory rozdělení 540 tisíc na další projekty mezi pět žadatelů: MAS Český Západ, MAS Radbuza, Národní turistická centrála Šumava, MAS Zlatá cesta a Destinační spolek Železnorudska.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Plzeňský kraj, dotace, hejtmanství, kulturní projekty, projekt, Klatovy, Hrad Velhartice, MAS Světovina, Vladislav Vilímec, ODS, Hradec, August Förster

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radní kraje rozdělovali peníze na kulturní a turistické projekty, celkem jde o 3,22 milionu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.