Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Znásilnění nebo fyzické útoky. Jak se mohou ženy ubránit?

Každý rok je v Česku znásilněno přes 7 tisíc žen, ale jen 2% pachatelů soudy potrestají. Podle průzkumu, který si nechala vypracovat Amnesty International, mají lidé o těchto činech stále zkreslené představy. Dokonce se domnívají, že si za to žena v mnoha případech může sama. Možnost, jak se přepadení vyhnout může být pro ženy zdatná sebeobrana.

Pokud je žena opilá, chodí po večerech sama nebo se obléká vyzývavě, pak je za znásilnění spoluodpovědná. Tak odpovídala ještě před pár lety v průzkumech až třetina dotázaných. Mnoho lidí se stále domnívá, že si pachatelé vyírají oběť náhodně. Pravda je ovšem zcela jinde. Ve valné většině případů je útočníkem člen rodiny, kamarád nebo ex partner.

Jak se útočníkovi ubránit učí na kurzech sebeobrany, v Plzni se pořádají už desátým rokem. Za ty roky už se naučilo bránit 400 žen. Podle lektorů se jedná o cvičení ušité na míru a je rozděleno na tři úrovně po třiceti hodinách. Tréninky jsou dvakrát do týdne s tím, že jedna lekce trvá hodinu a půl.

Cílem kurzu sebeobrany je seznámit ženy s prevencí, psychologickými, strategickými či taktickými, a hlavně s technickými prvky sebeobrany. Nejdůležitější součástí výcvikuje pak nácvik modelových situací a to tak, aby se reakce žen na případný útok zautomatizovaly. Instruktoři se při přípravě modelových situací snaží ženám maximálně přiblížit stresový faktor. V praxi to znamená, že nácvik probíhá v terénu, ve ztížených podmínkách. Například ve tmě, hluku či s použitím baterek a podobně,“ tak průběh výuky popisují samotní vyučující. 

Projekt realizuje společně Odbor bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně s instruktory 4. policejního klubu MuSaDo Plzeň. První lekce začnou v září, přihlášky je nutné podat, co nejdříve. A to na emailu gregorova@plzen.eu  nebo telefonním čísle 378 032 256.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto OBPK MMP

Štítky sebeobrana, útok, napadení, Plzeň, policie, žena, Amnesty International, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znásilnění nebo fyzické útoky. Jak se mohou ženy ubránit?  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.