Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Výbornou kvalitu vody má Košutecké jezírko a Bolevák, v akci je i vodní kombajn

Voda ve venkovních koupalištích v Plzeňském kraji má stále vyhovující kvalitu a podle posledních dostupných informací by na sledovaných místech neměla způsobit plavcům zdravotní potíže. Krajští hygienici, kteří sledují víc než 20 koupacích míst v kraji, na žádném z nich nezjistili zhoršenou jakost vody.

Hydrobiolog Jindřich Duras kvůli zákalu a velkému množství sinic nedoporučuje koupání v přehradě České údolí u Plzně, naopak největší přehrada Hracholusky je pro plavce stále vyhovující.

"Na Hracholuskách se situace dostává ke svému běžnému letnímu standardu, kvalita vody je z pohledu koupání stále velmi dobrá, průhlednost se pohybuje mezi 1,5 až dvěma metry. U hráze zatím sinice nebyly zaznamenány, ale výše po nádrži se pomalu vodní květ objevuje. Zatím nepatrně, bez rizika při koupání, ale je potřeba počítat s tím, že se bude dál jeho přítomnost zvyšovat," uvedl Jindřich Duras.

Málo sinic je zatím i v části Butov, kde je kvůli přítoku řeky tradičně horší jakost vody. Podmínky ke koupání jsou tam podle Durase příznivé. "Průhlednost kolem metru a sinic opravdu jen velmi málo, bezvýznamně," řekl. Rozpuštěný kyslík u silničního mostu a na Radosti mizí mezi sedmi a osmi metry pod hladinou, u hráze v deseti metrech. Pod těmito hloubkami tak rybáři žádné ryby neuloví.

Zvýšený výskyt sinic je podle Durase v přehradě České údolí. V návětrných částech se sinice hromadí a odumírají, takže voda není ke koupání vůbec vhodná. Na tuto roční dobu nezvykle dobré podmínky má stále Košutecké jezírko v Plzni. Je bez sinic, teplota vody je kolem 22 stupňů a průhlednost ke dvěma metrům.

Dobrou kvalitu vody bez sinic si drží i Bolevecké rybníky v Plzni. Nejčistší voda je ve Velkém Boleveckém rybníku, kde ale plavci musí počítat s vodními rostlinami nebo jejich úlomky po kosení podvodním kombajnem. V Seneckém rybníku je podle Durase málo vody. I přes zelenavou barvu způsobenou řasami, nikoli sinicemi, je voda ke koupání vhodná. "V Třemošenském a Šídlovském rybníku je zákal a průhlednost pod jeden metr, sinice ale pořád nejsou. Stálicí kvality je Kamenný rybník, kde nejspíš vydrží kvalita vody do konce sezony," dodal Duras.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Plzen.eu

Štítky voda, koupání, čistota vody, Plzeňský, plavec, přehrada, Plzeň, Plzeňský kraj, Hracholusky, České Údolí, Velký Bolevecký rybník, Butov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výbornou kvalitu vody má Košutecké jezírko a Bolevák, v akci je i vodní kombajn  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.