Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Veganská strava u zvířat? Dobrá tak pro křečka, nikoliv pro psa nebo kočku

Veganství se v posledních letech stává velmi populárním způsobem stravování a mnozí lidé si kuchyni bez živočišných produktů nemohou vynachválit. Jenže v dobré víře se někdy uchylují k tomu dělat vegany i ze svých domácích mazlíčků, podle odborníků ale není takové stravování pro šelmy ideální.

Právě tématem veganské výživy psů a koček se v uplynulých dnech zabývala Ústřední komise pro ochranu zvířat, která funguje jako poradní orgán ministerstva zemědělství. Komise v tiskové zprávě uvádí, že přestože veganská strava může vyhovovat domácím mazlíčkům, jako jsou morčata, křečci nebo králíci, pro kočky a psy vhodná není.

„Psi a kočky jsou masožravci. A nic na tom nemění ani fakt, že tato zvířata jsou schopna přijímat i jinou doplňkovou stravu než maso,“ upozorňuje Pavel Bohatec, předseda komise. Dále připomněl, že zažívací trakt je uzpůsoben více k trávení živočišných bílkovin živočišného původu než těch rostlinných.

Oproti býložravcům je velký rozdíl i například v délce střeva. „Průměrná délka střeva u psa je přibližně 5 metrů, u kočky cca 2 metry, zatímco například králík disponuje střevním traktem průměrně 12 krát delším, než je jeho tělo, a u malých přežvýkavců je poměr délky těla k délce střeva dokonce 1:27,“ informoval Bohatec.

Podle Ústřední komise pro ochranu zvířat tak není tento způsob stravování šelem nejen nevhodné, ale navíc je propagace těchto praktik považována za porušení zákona na ochranu zvířat.

Souhlasné stanovisko s poradním orgánem vydala na sociálních sítích i Státní veterinární správa. „Ústřední komise pro ochranu zvířat zveřejnila před pár dny na svém webu své stanovisko k problematice veganské výživy psů a koček. Dovolíme si ocitovat závěr komise, s nímž se SVS zcela ztotožňuje a zohlední je při své dozorové činnosti: Krmení psů a koček čistě veganskou stravou není v souladu s jejich fyziologickými potřebami a může být považováno za týrání podle § 4 odst. 1 písm. c) zákona na ochranu zvířat. Propagace těchto praktik v médiích nebo na sociálních sítích pak může být považována za porušení § 4a téhož právního předpisu,“ napsala SVS.

Na sociálních sítích se ale stanovisko setkalo se značnou kritikou, podle některých lidí se jedná o omezování práv majitelů domácích mazlíčků, jiní zase poukazují na prodej nekvalitních krmiv, která jsou k dostání na trhu. „A ty elektrický šoky do hlavy, mixování živých zvířat, znásilňování hospodářských zvířat a jejich život ve špinavých hnusných dírách a podobně začne být kdy týrání? Co vy jste zač?“ komentovala Kristýna M. „Krmení levným odpadem v podobě granulí za pár korun s minimálním podílem bílkovin (a maximálním pšenice) je tedy také trestně postihnutelné týrání? Na základě jaké studie, kterého typu veganských granulí jste došli k tomuto trestně postižitelnému stanovisku?“ napsal Jakub S.

Podle jiných názorů je ale takový postoj na místě a lidé, kteří mají problém dopřát psům a kočkám masitou stravu by se raději jejich chovu neměli vůbec věnovat. „Konečně jsme se dočkali oficiálního prohlášení a rozhodnutí. Pokud má někdo jako veg(etari)an pochopitelné problémy s krmením masožravého zvířete, má se věnovat zvířatům býložravým - i mezi nimi je mnoho těch, co potřebují pomoc!“ uvedla na facebooku Hellen N.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky vegan, stravování, šelmy, pes, kočka, SVS, ministerstvo zemědělství, strava, Státní veterinární správa České republiky, Pavel Bohatec, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veganská strava u zvířat? Dobrá tak pro křečka, nikoliv pro psa nebo kočku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.