Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Naplněnost přehrad v Plzeňském kraji přesáhla 90 procent, pomohly únorové srážky

Zásobní prostor přehrad v Plzeňském kraji je v současné době naplněn na více než 90 procent. Vodohospodáři je na této hranici udržují už několik měsíců. Například největší přehrada, 490 hektarů velká nádrž Hracholusky na hranicích okresů Tachov a Plzeň - sever, má zásobní prostor naplněn na 92 procent, aby splňovala všechny své účely, včetně rekreačních a vodohospodářských.

Přehrady jsou nyní připravené na léto, dispečeři je mohou podle potřeby průběžně upouštět, řekl novinářům Jan Bláha z plzeňského dispečinku Povodí Vltavy.

Přehrada Hracholusky byla ještě loni v létě plná jen na zhruba 55 procent zásobního prostoru. Po letošní zimě chudé na dostatek sněhu, pomohly s doplněním vody zejména únorové deště. Vodohospodáři v zimě s obavami sledovali nízkou sněhovou pokrývku, jejíž jarní tání má zajistit přehradám dostatek vody. Letos ale sníh ve středních polohách téměř vůbec nenapadl v Českém lese ani na Šumavě.

"Pomohly ale únorové srážky. Na Mži v povodí Hracholusek spadlo třikrát více srážek než je únorový průměr," řekl Jan Bláha. Do nádrže se tak dostalo dost vody. Další srážky spadly v květnu. Naplněnost udržují nyní vodohospodáři záměrně na 92 procentech zásobního prostoru, aby mohla nádrž plnit i své rekreační poslání.

Také další přehrady v kraji jsou naplněné podle manipulačních plánů. Nádrž Nýrsko na Klatovsku je naplněna na 93 procent, Lučina na Tachovsku na 90 procent a přehrada České údolí u Plzně a Žlutice v Karlovarském kraji na sto procent zásobního prostoru. Kromě zásobního prostoru, který se naplní v čase bohatším na srážky a vytvoří zásobu vody pro využití v dalším období, mají přehrady ještě tak zvanou retenční část, která se plní při povodních.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky přehrady, voda, hospodaření s vodou. déšť, kvalita vody, přehrada, Plzeňský kraj, vodní hospodářství, nádrž, Plzeň, Hracholusky, Jan Bláha, Tachov, Povodí Vltavy (státní podnik), Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Naplněnost přehrad v Plzeňském kraji přesáhla 90 procent, pomohly únorové srážky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.