Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kriminální policii povede Pavel Krákora, přichází z postu krajského policejního ředitele v Plzni

Celostátní Úřad služby kriminální policie a vyšetřování (ÚSKPV) v Praze povede od příštího týdne ředitel krajského ředitelství police v Plzni Pavel Krákora. Po čtyřech letech v čele krajské policie padesátiletý Krákora požádal o místo, které se letos uvolnilo po odchodu ředitele kriminální policie Michala Foita.

Na novém postu chce Krákora využít svých předchozích zkušeností, které získal mimo jiné dříve při vyšetřování obecné a hospodářské trestné činnosti. Předtím, než se stal ředitelem krajské policie, vedl přes pět let plzeňské městské ředitelství, předtím působil mimo jiné u kriminální policie v Klatovech. Po jeho odchodu povede krajské ředitelství do jmenování nového ředitele jeho statutární zástupce, náměstek pro vnější službu Miroslav Hodl.

U kriminální policie se chce Krákora věnovat například posílení analytické práce. „Starý kriminalista měl takzvanou plachtu a tam si psal kdy, kde, kdo, co, čím, jak, proč, výše škody a stopy, kontakty. Vše se propojovalo. Mezitím toto know-how policie mnohdy ztratila,“ řekl Pavel Krákora. Chce se proto obrátit trochu do minulosti a osvědčené kriminalistické postupy se snažit implementovat do počítačového systému, aby se v něm na jedno kliknutí snadno propojily například případy se společnými rysy a nemusely se složitě dohledávat na podatelnách. „V oblasti 'kriminálky' je poměrně dluh s technologiemi a sjednocením výstupů,“ řekl.

Na centrální úroveň by chtěl Krákora přenést i plzeňské zkušenosti se zahraniční spoluprací s bavorskou, případně spolkovou policií. „Zahraniční spolupráce byla v Plzeňském kraji na výborné úrovni a já bych chtěl určitě navázat na kontakty, které jsme získali mezi Plzní, Mnichovem a Postupimí a přenést je dál do Prahy,“ řekl.

Pachatelé trestné činnosti se přesouvají i mezi zeměmi a i když existuje Interpol nebo Europol, pro mnoho případů je podle Krákory důležité využít lokální kontaktní pracoviště. Jako příklad takové vzorné spolupráce je podle něj po celé Evropě uváděno česko-německé policejní pracoviště v německém Schwandorfu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Pavel Krákora, policejní ředitel, policie, kriminální policie, Plzeň, Praha, Úřad služby kriminální policie a vyšetřování, Interpol, Klatovy, Europol, Evropa, Mnichov, Postupim

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kriminální policii povede Pavel Krákora, přichází z postu krajského policejního ředitele v Plzni  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.