Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V ulicích Plzeň je 13 nádob na použité kuchyňské tuky

Jedlé oleje a tuky mohou nyní Plzeňané odkládat do připravených nádob na Jižním Předměstí a Borech. Nádob je zatím třináct a jde o testovací projekt, kterým si chce město ověřit, zda bude o tuto službu zájem.

Plzeňané mohou od ledna letošního roku zdarma odnášet použité potravinářské ruky a oleje z domácnosti do všech svěrných dvorů, které město provozuje. Od ledna totiž platí vyhláška, která ukládá obcím povinnost zajistit místa pro shromažďování tohoto typu odpadu.

„V domácnostech použité tuky a oleje často končily ve dřezu či WC a následně tak ucpávaly kanalizační potrubí. Nyní spouštíme pilotní projekt – nádoby pro sběr použitých tuků a olejů budou mít občané blíže ke svým domovům. Umístili jsme je do ulic třetího plzeňského obvodu. Město si chce ověřit, jak velký zájem o tento způsob sběru bude a zda přinese nějaká pozitiva nebo negativa,“ uvedl technický náměstek primátora města Plzně Pavel Šindelář.

Klasické plastové popelnice mají objem 240 litrů, jsou zelené a výrazně označeny k čemu slouží. „Postup, jak vložit použité oleje či tuky do sběrných nádob je jednoduchý. Stačí je vychladlé přelít například do PET lahve či jiného pevného plastového obalu, pevně uzavřít a do speciální zelené popelnice odhodit,“ vysvětlila vedoucí Odboru životního prostředí Magistrátu města Plzně Dagmar Svobodová Kaiferová.

Použité kuchyňské tuky se dál využijí. Z kontejneru poputují přímo do lisu, který tuky filtruje a čistí. Poté jsou k dalšímu zpracování. Nejčastěji se používají jako doplněk biopaliv nebo v kosmetickém průmyslu.

Speciálních nádob na kuchyňské tuky je na Jižním Předměstí a Borech celkem třináct. Jsou v ulicích Baarova 9, Majerova 7, Politických vězňů 27, Dvořákova 45, Máchova 20, Šimerova 5, Skupova 45, U Borského parku 24, Heyrovského 46 a 60, Mandlova 9, Schwarzova 32 a Družstevní 14,“ vyjmenoval David Procházka, starosta centrálního plzeňského obvodu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto plzen.eu

Štítky popelnice, kuchyňské tuky, třídění, Plzeň, Pavel Šindelář, Borský park a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V ulicích Plzeň je 13 nádob na použité kuchyňské tuky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.