Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V noci přijdou silné lijáky, někde se může zvýšit i hladina řek

Během dnešní noci může na některých místech Plzeňského kraje napadnout až 55 milimetrů srážek. Pro Horažďovicko a okolí Sušice vydali meteorologové varování nad rizikem vzestupu hladiny řek. Zároveň varují nad rizikem pádů stromů nebo nebezpečí na silnicích, odkud nebude voda stíhat odtéct.

Výstraha meteorologů je v platnosti od dnešního večera do čtvrteční půlnoci. Vydatný déšť očekávají meteorologové v Sušici, Horažďovicích, Nepomuku nebo v Klatovech.

„V těchto lokalitách očekáváme, že během dnešního večera a zítřka může lokálně napadnout až 55 milimetrů za 24hodin. Pro povodí horní Vltavy, které patří pod České Budějovice, kde modelují ten průtok, tak tam očekávají z úterý na středu vzestupy hladin a je vyhlášena povodňová pohotovost, která je v platnosti od zítřejší půlnoci do čtvrteční dvanácté hodiny. Hladiny řek by měly překročit první až druhý stupeň povodňové aktivity s tím, že kulminovat by to mělo v tu středu,“ uvedla Jana Stacke z Českého hydrometeorologického ústavu.

Zároveň dodává, že vše odteče mimo Plzeňský kraj. Přesto na stránkách ústavu najdeme řadu varování zejména pro řidiče. Lze totiž očekávat sníženou viditelnost a hrozí i riziko aquaplaningu. Šoféři by proto měli jezdit velmi patrně. Zároveň hrozí pády stromů kvůli podmáčené půdě.

Povodňová pohotovost v kraji platí pro Horažďovice a okolí Sušice. „V noci z úterý na středu očekáváme vzestupy hladin většiny řek v celém povodí horní Vltavy po nádrž Orlík. Nárůsty vodních stavů budou výrazné, ale neměly by mít charakter přívalových povodní. Budou se týkat malých toků i velkých řek. Během středy by hladiny na více místech měly překročit 1. povodňový stupeň, místy může dojít i k překročení 2 stupně Menší toky by měly kulminovat ve středu během dne,“ stojí ve varování ČHMÚ.

Déšť nás neopustí ani o víkendu. Až do neděle můžeme čekat oblačnou až zataženou oblohu a přeháňky.  

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com / ČHMÚ

Štítky déšť, ČHMÚ, počasí, předpověď, povodně, Klatovy, Sušice, Horažďovice, Nepomuk, Plzeňský kraj, Vltava, Český hydrometeorologický ústav, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V noci přijdou silné lijáky, někde se může zvýšit i hladina řek  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.