Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na sociálních sítích se objevily falešné maturitní testy, ministerstvo školství podá trestní oznámení

Ministerstvo školství podá trestní oznámení kvůli prodeji údajně ověřených testů státních maturit, které se objevily na sociálních sítích. Jde podle něj o podvod. Před falešnými testy varoval dnes úřad na twitteru. Didaktické testy státních maturit se budou konat příští týden. K maturitám se podle statistik Cermatu přihlásilo letos 79 972 lidí, z toho 68.036 jich půjde ke zkouškám poprvé.

„Vzhledem k blížícímu se termínu státních maturitních zkoušek byl na sociálních sítích zahájen přeprodej „ověřených“ didaktických testů. Jedná se však o podvod. Ministerstvo podává trestní oznámení,“ uvedl úřad.

Jarní termín maturit se letos kvůli pandemii koronaviru posunul. Státní maturity, které se standardně skládají z didaktických testů, písemných a ústních zkoušek, měly být v dubnu a na začátku května. Písemné zkoušky se letos zrušily. Testy budou 1. až 3. června. Maturanti je budou dělat z češtiny, matematiky, angličtiny, němčiny, ruštiny, španělštiny nebo francouzštiny. Čeština je povinná pro všechny. Druhý povinný předmět si maturanti mohou vybrat mezi matematikou a cizím jazykem. Kolem tří čtvrtin jich volí angličtinu. Z matematiky mohou zájemci skládat navíc nepovinný obtížnější test, ke kterému některé vysoké školy přihlížejí při přijímání ke studiu.

Ústní zkoušky, které běžně začínají kolem poloviny května a mohou trvat do poloviny června, budou spolu se zkouškami na úrovni škol od 10. června a potrvají de facto do konce školního roku. O konkrétních termínech těchto zkoušek rozhodnou jednotliví ředitelé škol.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Cermat

Štítky maturita, ministerstvo školství, trestní oznámení, falešné testy, sociální síť, CERMAT, Twitter, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na sociálních sítích se objevily falešné maturitní testy, ministerstvo školství podá trestní oznámení  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.