Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Město Plzeň bude mít další dva čestné hroby

Nově zřízený hrob s uloženými ostatky básníka, překladatele a výtvarníka Josefa Hrubého a hrob vědce v oboru jaderné, fyzikální a supramolekulární chemie Emanuela Makrlíka se stanou čestnými hroby města Plzně. Jejich zařazení do seznamu, jenž dosud představoval 45 čestných hrobů, schválili zastupitelé.

„Péče o čestný hrob se uskuteční periodickým dodáváním výzdoby, jako jsou kytice a věnce, a to s kvadrikolorou v městských barvách. Hroby budou vyzdobeny při příležitosti výročí úmrtí zesnulých a ke dni Památky zesnulých,“ uvedla náměstkyně primátora pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková. Oba hroby se nalézají na Ústředním hřbitově v Plzni.

Josef Hrubý se narodil 10. května 1932 v Černěticích na Strakonicku, byl mimořádně významnou kulturní osobností Plzně, básník, překladatel a výtvarník, jehož zejména literární tvorba zařadila do celorepublikového literárního kontextu. V 60. letech minulého století byl jedním ze zakládajících členů plzeňské umělecké skupiny Červen 63. Kvůli angažovanosti při srpnových událostech v roce 1968 se jeho jméno ocitlo na indexu a následujících dvacet let nesměl oficiálně publikovat. Po politických změnách v roce 1989 stál u zrodu Střediska západočeských spisovatelů nebo například plzeňské umělecké skupiny P89. Je autorem šestnácti sbírek básní a dalších více než dvaceti bibliofilských tisků, které vydával s předními grafiky. Je nositelem mnoha literárních cen: Magnesia Litera, Polanova cena, v roce 2013 obdržel Uměleckou cenu města Plzně za celoživotní dílo. Zemřel 19.července 2017 v Plzni. Jeho hrob se nalézá na Ústředním hřbitově v Plzni, v oddělení LH B 2, tedy v části Lesní hřbitov.

Doc. RNDr. Emanuel Makrlík, DrSc. se narodil 21. října 1951 v Kolinci na Klatovsku. Byl mezinárodně uznávaným vědcem v oboru jaderné, fyzikální a supramolekulární chemie. Absolvoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy, vědeckou hodnost doktora věd získal na Univerzitě Marie Curie-Sklodowské v polském Lublinu, v roce 1998 byl na Technické univerzitě v Liberci jmenován docentem v oboru fyzika. V letech 2000 – 2011 pracoval na Západočeské univerzitě v Plzni, mimo jiné působil na Katedře mechaniky Fakulty aplikovaných věd ZČU jako vědecký pracovník. Je autorem a spoluautorem přes 300 vědeckých prací zveřejněných v renomovaných mezinárodních časopisech. Při své vědecké práci spolupracoval s mnoha významnými institucemi, například s Ústavem jaderného výzkumu v Řeži, VŠCHT v Praze a s odbornými ústavy Akademie věd ČR, dále s řadou významných vědců v rámci prestižních pracovišť celého světa. Zemřel 1. března 2018 v Plzni. Jeho hrob se nalézá na Ústředním hřbitově v Plzni, odd. 11 – S – č. 57.

Čestný hrob města Plzně má například loutkář Josef Skupa, spisovatel Karel Klostermann, výtvarník Jiří Trnka, muzejník a národopisec Ladislav Lábek, generál Heliodor Pika, bývalý starosta Plzně Luděk Pik či designér, malíř a pedagog Ladislav Sutnar. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky čestný hrob, hřbitov, Plzeň, Josef Hrubý, Emanuel Makrlík, Jiří Trnka, Josef Skupa, Heliodor Píka, Karel Klostermann, Ladislav Sutnar, Luděk Pik, Ladislav Lábek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Plzeň bude mít další dva čestné hroby  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.