Počasí dnes15 °C, zítra15 °C
Sobota 26. října 2024  |  Svátek má Erik
Bez reklam

Na Doubravce pokračují oslavy stého výročí připojení k Plzni, připravena je řada akcí

Komentované procházky i prohlídka, stopovačka a vědomostní stezka. To vše připravil čtvrtý plzeňský obvod ke stému výročí připojení Doubravky a Lobez k Plzni. Přidá se tak k Plzeňským oslavám vzniku republiky, které se konají 28. října.

Spolek Pěstuj prostor připravil Architektonickou procházku s architektem Petrem Klímou. Město Plzeň nabídne další program, a to vědomostní stezku, která návštěvníkům přiblíží historii Doubravky, důležitá místa, události i osobnosti s ní spjaté. V ulicích Doubravky budou od 26. října do 3. listopadu nainstalovány stojany s fotografiemi a texty. Do vědomostní stezky se mohou zapojit i děti, na které čekají úkoly.

Komentovaná procházka starou Doubravkou

„Letos jsme u příležitosti oslav vydali historický komiks s názvem Doubravecké příběhy, a právě na něj chceme alespoň částečně navázat komentovanými prohlídkami, které nás provedou zejména starou Doubravkou. Lidé se budou moci dozvědět spoustu zajímavostí o jednotlivých místech, budovách a obyvatelích, kteří tady v minulosti žili,“ přibližuje program starosta Čtyřky Tomáš Soukup. V 10 hodin dopoledne je připravena Komentovaná procházka starou Doubravkou, jejímž průvodcem bude autor scénáře komiksu Jan Hajšman. Sraz je na konečné trolejbusu č. 16 v 9.45. „Projdeme se místy, kde stávala ves Doubravka. Lidé se dozvědí fakta i zajímavosti z její historie a na fotografiích uvidí, jak dříve vypadala," popisuje Jan Hajšman.

Stopovačka pro děti Poznávej Doubravku

Děti se mohou těšit na stopovačku, která je provede částí Doubravky. V Doubraveckém klubu v Zábělské ulici si vyzvednou vytištěný list, v němž najdou plán cesty s úkoly. Děti budou postupně vyplňovat tajenku. Po jejím vyřešení je čeká odměna, kterou si opět vyzvednou v Doubraveckém klubu. Stopovačka je určena dětem přibližně od 3 let, těm budou ale samozřejmě muset pomoci rodiče. Stopovačka začíná v 10 hodin a potrvá minimálně do 13.30. Stopovačku Poznávej Doubravku připravil Lukáš Houška z neziskové organizace Plzeňské Centrum Filosofie a Umění. Vstupenky je možné zdarma pořídit přes plzeňskou vstupenku.

Komentovaná prohlídka kostela sv. Jiří

Na komentovanou prohlídku kostela sv. Jiří mohou zájemci zamířit v 15.00, přiblíží jeho historii i historii přilehlého hřbitova. Lidé se dozví například o dosud nejničivější povodni, která se územím prohnala ke konci 18. století. Prohlídka nabídne také nahlédnutí do mýtů, pověstí a legend, které se k němu váží. Sraz je ve 14.45 před vstupem na hřbitov.

Vědomostní stezka 

Vědomostní stezka začíná u Divadla Alfa a končí na Habrmannově náměstí. V ulicích Doubravky budou od 26. října do 3. listopadu nainstalované stojany s fotografiemi a texty. Nadále přitom zůstávají dostupné i online na adrese: plzen28rijen.eu/stezky/. Do vědomostní stezky se mohou zapojit také děti. Na ty čekají úkoly a odměna. Kartička pro zapisování odpovědí je během víkendu a v pondělí 28. října k vyzvednutí v turistických informačních centrech na náměstí Republiky, na Palubě Hamburk a v budově Úřadu městského obvodu Plzeň 4, který bude otevřený od 8 do 16 hodin. Stezku je možné absolvovat ještě 2. a 3. listopadu. I tehdy si lidé mohou vyzvednout hrací kartičky a odměnu od 8 do 16 hodin v prostorách úřadu. Odměnu získá ten, kdo správně zodpoví alespoň osm ze třinácti otázek.

Architektonická procházka

Více než dvou a půl kilometrovou trasou Vědomostní stezky provede 28. října zájemce architekt Petr Klíma z organizace Pěstuj prostor. Architektonická procházka začíná ve 14 hodin ve Spolkové ulici 1. Sraz je o patnáct minut dříve. Procházka zahrne nejvýznamnější budovy z meziválečného období: Legionářský dům s kinem Lucerna, gymnázium Luďka Pika, vily doktora Folprechta a stavitele Tomáška či už neexistující dům družstva Svornost.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením MO Plzeň 4

Štítky Plzeň, Doubravka, oslavy, výročí, připojení, Lobzy, ÚMO 4, Soukup, prohlídka, stezka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Doubravce pokračují oslavy stého výročí připojení k Plzni, připravena je řada akcí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.