Počasí dnes15 °C, zítra15 °C
Sobota 26. října 2024  |  Svátek má Erik
Bez reklam

Divadlo představí Pratchattův imaginární svět hříček a parodie, jeviště přivítá fantasy Maškarádu

Nová scéna DJKT se dnes večer poprvé promění na Ankh-Morkporskou operu ovládanou tajemným fantomem. Premiéru Pratchettovy Maškarády s pověstným břitkým humorem nastudoval s činohrou Divadla J. K. Tyla její kmenový režisér Adam Doležal.

Na scéně se objeví také dvě největší čarodějky úžasné Zeměplochy, aby k sobě našly pověstnou třetí. Zprvu nevinný večer však brzy vezme za své a objeví se první potíže Diváci se ve fantaskním příběhu mohou těšit na téměř celý soubor plzeňského divadla v čele s Janou Kubátovou a Kamilou Šmejkalovou v kůži Báby Zlopočasné a Stařenky Oggové.

 Britský spisovatel, fantasy mág, sir Terry Pratchett má na svém kontě více než 100 milionů prodaných knih, svět ohromil především svou fantasy sérií Úžasná Zeměplocha, kterou do češtiny znamenitě přeložil Jan Kantůrek. „Pratchett ve svých knihách často originálně přetváří a paroduje i klasická díla, v případě Maškarády si neromanticky utahuje z legendárního příběhu Fantoma Opery, přitom mu v takřka detektivní zápletce vzdává hold,“ přibližuje Pratchettovu tvorbu dramaturgyně Klára Špičková.

Podle režiséra Adama Doležala je Maškaráda nejen vtipnou a napínavou detektivkou, ale také satirickým pohled na svět divadla a jeho zákulisí. „Zeměplocha je svět promyšlený, bohatý, zábavný a hravý,“ říká Doležal. „Ale tak obsáhlý, že ho v plné šíři nedokáže pojmout žádné jeviště. Ovšem zrovna Maškaráda se na jednom takovém jevišti odehrává. Zasazení příběhu do nám blízkého divadelního prostředí otevírá zase jiné možnosti, jak Pratchettův svět rozehrát.“

Literární dílo fenomenálního spisovatele převedl do divadelní formy Stephen Briggs. Plzeňský inscenační tým vedle Adama Doležala tvoří scénograf Michal Syrový, animátorka Julie Tampierová, kostýmní výtvarnice Agnieszka Pátá Oldak a skladatel Petr Zeman, na pohybové složce spolupracovali Richard Ševčík a Michal Lenner. Partnerem inscenace se stal pražský Klub Terryho Pratchetta, jehož předseda Petr Čáp se objeví jako host na předpremiérovém setkání ve foyer Malé scény.

Vstupenky mohou diváci zakoupit v pokladně předprodeje ve Smetanových sadech, on-line na webových stránkách djkt.eu nebo v síti Plzeňská vstupenka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Irena Štěrbová

Štítky DJKT, Plzeň, divadlo, premiéra, Pratchett, fantasy, komedie, detektivka, hra, Maškaráda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo představí Pratchattův imaginární svět hříček a parodie, jeviště přivítá fantasy Maškarádu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.