Počasí dnes15 °C, zítra15 °C
Sobota 26. října 2024  |  Svátek má Erik
Bez reklam

Opravený průtah Železnou Rudou je bezpečnější, má vydržet až 50 let

Kompletně opravený silniční průtah šumavským městem Železná Ruda na Klatovsku, po němž už jezdí auta od konce srpna, je bez závad. Dvouletou stavbu, o níž rekreační centrum regionu usilovalo téměř 20 let, převzaly do užívání Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), krajská správa silnic a město, řekl novinářům starosta Filip Smola (Místní - Aby se u nás dobře žilo). Silnice má nový povrch a byla rozšířena, její životnost je plánovaná až na 50 let. Zlepšil se nejen vzhled, ale zejména bezpečnost na hlavním tahu ve městě, uvedl starosta.

Strategická stavba ve městě výrazně vylepšila frekventovaný hlavní tah I/27 z Plzně do Německa i vzhled pohraničního města. Stála 67 milionů korun, většinu hradilo ŘSD. Město se na stavbě podílelo částkou 14 milionů korun. Vybudovalo podél celé trasy hlavní silnice 1,5 km dlouhé chodníky, které tam nikdy nebyly, což byl v turistickém středisku, hlavně v zimě, problém. Dále instalovalo veřejné osvětlení, část přeložek a sítí.

Práce na opravě silnice začaly v červnu 2023. V prvním roce stavbaři pracovali od kruhového objezdu až po křížení silnice I/27 a třídy 1. máje. Letos práce pokračovaly mezi městským úřadem, náměstím a železničním přejezdem.

Železná Ruda čekala s průtahem na dobudování nového náměstí Karla Klostermanna. Otevřelo se předloni v srpnu a podporuje návštěvnost města. Terasovité náměstí, které rekreačnímu centru se zhruba 1630 stálými obyvateli dlouhodobě chybělo, má plochu 300 metrů čtverečních s fontánou a konají se na něm kulturní a další akce. Díky náměstí, nové silnici, chodníkům i parkovacím stáním očekává starosta příští rok větší počty turistů.

Opravovaný úsek navazuje na severní část průtahu na vjezdu od tratě po most v Klatovské ulici, který ŘSD s městem rekonstruovaly před pěti lety. Čtyři roky hotový už je navazující nový kruhový objezd na druhé straně města a ještě déle silnice na hraniční přechod Alžbětín včetně opravy mostu. Celá stavba průtahu si zatím vyžádala zhruba 200 milionů korun, město vydalo zhruba pětinu.

Ještě zbývá kratší úsek od řeky Řezná k autokempu, kde se vybuduje nová komunikace. Město tam bude opět stavět chybějící chodníky. Poslední etapa se intenzivně projektuje. „Bude stát vyšší desítky milionů. Můj sen je začít stavět 1. dubna 2027. To nejhorší v centru města už máme ale za sebou," dodal starosta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Ředitelství silnic a dálnic Plzeňského kraje

Štítky průtah města, Železná Ruda, šumavské město, průtah Železnou Rudou, ŘSD, silniční stavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opravený průtah Železnou Rudou je bezpečnější, má vydržet až 50 let  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.