Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Úterý 15. října 2024  |  Svátek má Tereza
Bez reklam

Klatovští rybáři zahájili podzimní výlovy 150 rybníků, které potrvají přes měsíc. Loni vyprodukovali 1100 tun ryb

Podzimní výlovy rybníků v Plzeňském kraji zahájili klatovští rybáři. Budou lovit každý den až do 29. listopadu. Čtyři firemní střediska by měla ve zhruba 150 rybnících odlovit téměř 650 tun kaprů a do 50 tun dalších ryb. Ryby jsou kvalitní, produkce by měla být podobná jako v minulých letech. Ceny vánočních kaprů se meziročně nezvýší.

"Zatím přicházejí na řadu menší rybníky," uvedl Václav Voráček, ředitel Klatovského rybářství, které hospodaří na 390 rybnících s plochou 2000 hektarů. První velký bude Hnačov na Klatovsku se 68 hektary, který se bude lovit po dvou letech 24. října a výlov může trvat podle podmínek až dva dny. Největší vodní plocha v západních Čechách, rybník Kovčín velký se 106 hektary, také na Klatovsku, přijde na řadu 12. a 13. listopadu. Klatovští rybáři letos neplánují na větších rybnících žádné akce typu poutí. "Samozřejmě pokud lidé na větší rybníky přijdou, mohou si ryby koupit. Pokud dorazí děti škol z okolí, tak jim tam rádi něco ukážeme a vysvětlíme," řekl.

Druhý největší producent ryb v ČR plánuje, že na podzim vyloví asi 650 tun kaprů, zhruba stejně jako v minulých letech. "Podle kontrolních odlovů jsou kvalita i zdravotní stav ryb velmi dobré. Přírůstky nebudou takové, spíše průměrné, protože nejdříve bylo relativně chladno a pak zase velká horka," konstatoval ředitel. Problémy s velkou vodou rybáři neměli.

"Kaprů na vánoční trh zajistíme dostatek. Ceny zůstanou stejné jako loni," uvedl Voráček. Podle něj je na začátku výlovů ještě předčasné hovořit o přesných cenách z firemních sádek. Loni se "klatovský" kapr, stejně jako třeboňský, prodával při vánočním prodeji na stáncích zhruba za 140 Kč/kg včetně marže prodejců. Letos jihočeské rybářské firmy předpokládají, že ceny na sádkách, nikoliv u prodejců, zůstanou na hodnotách kolem 110 Kč/kg. Ceny krmného obilí ani pohonných hmot meziročně nevzrostly.

Klatovské rybářství bude prodávat kapry v 80 stáncích v Plzeňském kraji, ale i v Praze a na sádkách, loni zahájilo prodeje 19. prosince. Český trh si žádá kapra výběrového, od 2,5 kilogramu výše, spotřeba sladkovodních ryb je dlouhodobě největší na konci roku a meziročně se nezvyšuje. Na export, kam jde téměř polovina kaprů z podzimních výlovů, směřují kapři 1,5 až dvoukilogramoví. Firma vyváží nejvíc do Německa, ale také do Francie, Rakouska i do Polska, které objednává větší ryby.

Klatovské rybářství loni vyprodukovalo asi 1100 tun ryb, z toho zhruba 800 tun kaprů a 200 tun lososovitých ryb.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Klatovské rybářství a.s./ Jindřich Schovanec

Štítky výlov rybníků, Klatovské rybářství, rybáři, kapři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klatovští rybáři zahájili podzimní výlovy 150 rybníků, které potrvají přes měsíc. Loni vyprodukovali 1100 tun ryb  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.