Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Na Klatovsku začala likvidace 27 000 kusů drůbeže kvůli ptačí chřipce, mezitím se objevilo nové ohnisko

V Myslívě na Klatovsku začala ve středu likvidace zhruba 27 000 kusů drůbeže v kachní farmě Klatovského rybářství. V pátek tam testy potvrdily ohnisko ptačí chřipky. Utratit se musí vše. V chovu je 18 000 kachen domácích ve dvou halách, zbytek tvoří kachny divoké, bažanti a orebice. Vybíjení potrvá zřejmě dva dny. Veterináři zároveň odhalili další ohnisko v malochovu ve Zborovech na Klatovsku.

Dnes by se mohly stihnout domácí kachny a ve čtvrtek kachny divoké, s nimiž bude horší manipulace," řekl ředitel Krajské veterinární správy pro Plzeňský kraj (KVS) Václav Poláček. Pohotovostní středisko pro mimořádné situace SVS z Brna přivezlo tři kontejnery na utrácení se vzduchotěsným víkem, do nichž se pouští oxid uhličitý. Kontejner je na sedm tun.

Veterináři ve středu informovali o dalším ohnisku na Klatovsku. Tentokrát se nákaza prokázala v malochovu, který je zhruba osm kilometrů od kachní farmy v Myslívě. Chovatel uvedl, že mu uhynulo pět slepic z celkem 16 chovaných kusů.  Zbývající drůbež v chovu byla již utracena.

Manipulaci s ptáky provádí 15 pracovníků farmy. „Ví, jak s nimi zacházet, vyskladňují je a naskladňují," uvedl ředitel. Hasiči nemusí vynášet ptáky z hal. „Zajišťujeme vystrojování pracovníků a dekontaminaci osob a techniky. Na místě máme zhruba 25 příslušníků," doplnil jejich mluvčí Petr Poncar. Dále tam je osm pracovníků SVS a KVS. Všichni mají ochranné obleky.

Poté, co se zlikvidují všechna zvířata, zajistí specializovaná firma předběžnou dezinfekci. „Vše se postříká a nechá 24 hodin působit a druhý den se zahájí úklid a čištění. Následně se haly dvakrát vydezinfikují," popsal Poláček. Zhruba po měsíci se do hal mohou umístit nová zvířata, jimž se po nějaké době odeberou vzorky. Pak je jistota, že tam virus není, řekl.

V pondělí bylo kolem ohniska vyhlášeno tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru, kde platí mimořádná veterinární opatření, například omezení přesunů drůbeže. Nařízení KVS dostali všichni starostové z oblasti.

Klatovské rybářství může požádat ministerstvo zemědělství o náhradu nákladů a ztrát vzniklých v souvislosti s vysoce patogenní ptačí chřipkou H5N1. Stejně postupovala firma Česká drůbež v Brodu nad Tichou, také v Plzeňském kraji, kde se koncem prosince roku 2022 objevilo dosud největší ohnisko ptačí chřipky v ČR. Loni v lednu tam bylo utraceno všech 742 000 slepic ze tří hal, což bylo 15 procent nosnic ze zemědělských chovů v ČR. Po čištění a dezinfekci celého areálu a opakovaném testování veterinární správou obnovila firma chov v první hale před loňskými Velikonocemi. Teď je ve třech halách 750 000 nosnic.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením HZS Plzeňského kraje

Štítky ptačí chřipka, nemoc, nákaza, velkochov, drůbež, Plzeňský kraj, Státní veterinární správa, Myslív

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Klatovsku začala likvidace 27 000 kusů drůbeže kvůli ptačí chřipce, mezitím se objevilo nové ohnisko  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.