Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Letošní počty turistů v Plzeňském kraji se vrátily do doby před pandemií

Letošní počty turistů v Plzeňském kraji se vrátí minimálně do předcovidových let, tedy do let 2019 a předchozích. Jarní a letní návštěvnost už byla dokonce vyšší, tu zimní srazily špatné sněhové podmínky na Šumavě a v Českém lese počátkem roku. Srovnaly se také počty zahraničních turistů, trochu se změnila struktura zemí, odkud přijíždějí. Doby pobytu se zkracují na jeden až tři dny, řekli zástupci kraje na plzeňském veletrhu ITEP 2024. Letos se akce zaměřila na aktivní dovolenou.

Více než stovka vystavovatelů z celé ČR i Slovenska a partnerských oblastí Německa, Chorvatska a Ukrajiny lákala během třídenní akce na dovolenou a výlety, ať už na kole, pěšky či na vodě. „Nabízíme jako novinku průvodce po více než stovce tajuplných míst v Plzeňském kraji a velkým tahákem byla obrazová mapa kraje za dob Karla IV. spolu s edukativním programem pro školy," řekl krajský radní Libor Picka (STAN).

Unikátní produkt cestovního ruchu se zaměřuje na bývalá kasárna, roty i další armádní objekty

Nikdo se na vojnu nikdy netěšil, ale všichni na ni vzpomínají a často o ní mluví. I proto teď Plzeňský kraj přichází se zcela novým a unikátním produktem cestovního ruchu. Má název Když jsem já sloužil na západě Čech a zcela jistě tato vojenská...

„Mapa vás přenese do Plzeňského kraje 14. století a napoví, jak mohly zdejší hrady vypadat nebo jaké v kraji panovaly majetkové poměry. Zachycuje také důležité komunikační trasy. Doplněna je souborem erbů šlechtických rodů a církevních řádů, jež v Karlově době působily," doplnil její autor a archeolog Filip Kasl. Podle něj poslouží k plánování výletů po památkách v kraji. Tipy na výlety nabízí také krajský portál Turistův ráj.

Turisté se do Plzeňského kraje pomalu vracejí. „Určitě se letos dostaneme na počty turistů před covidem (už za 1. pololetí to tak podle ČSÚ bylo). Skladba návštěvníků z ciziny je trochu jiná - vypadl nám logicky východ, což ale kompenzuje západní sektor, hodně přibývá třeba Němců," uvedl Josef Kuželka z krajského odboru kultury. Vracejí se také turisté z Tchaj-wanu, Koreji a Japonska, Číňanů jezdí méně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Visit Pilsen

Štítky turismus, návštěvnost, památek, veletrh cestovního ruchu, výlety, tipy na výlet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní počty turistů v Plzeňském kraji se vrátily do doby před pandemií  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.