Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Experti z plzeňské Škody JS ani teď nepřerušili práce na odstávkách jaderných elektráren

Práce související s odstávkami obou českých jaderných elektráren zajišťuje i v době koronavirové pandemie tým společnosti Škoda JS. Vedle toho se pracuje i na slovenských jaderných elektrárnách i u dalších zahraničních partnerů.

„Snažíme se při zachování všech opatření k ochraně zdraví našich kolegů i zdraví jejich blízkých udržet společnost v chodu a uchovat si svou spolehlivost a důvěryhodnost. Plníme úkoly dle harmonogramu jednotlivých projektů,“ říká generální ředitel Škoda JS František Krček.

„Na JE Temelín právě probíhá odstávka 1. bloku, která má za sebou téměř třetinu z plánovaných 60 dní. Přes všechna omezení a těžkosti způsobené aktuální situací se daří držet schválený harmonogram. Pracuje zde více než stovka odborníků za ŠKODA JS, kteří provádějí servis a kontroly na logickém celku primárního okruhu,“ vysvětlil mluvčí společnosti Jan Stolár.

Rozsah plánovaných servisních činností při této odstávce je jedním z největších. V této podobě se provádí jednou za šest let. Podle plánu začala i kompletní nedestruktivní kontrola materiálu samotného srdce 1. bloku, tedy jaderného reaktoru, jeho nádoby. „Kontroly reaktoru musí probíhat i za současné situace v nepřetržitém směnném režimu. Když půjde vše dobře, bude kontrola dokončena v polovině dubna,“ uvedl generální ředitel Škody JS.

Na JE Dukovany, kde se z rozhodnutí provozovatele odstávka 3. bloku prodloužila do začátku května, aby se mohly provést další kontroly a dodatečné práce na vybraných částech primárního okruhu. Jedná se o časově velice náročné operace, které budou probíhat v následujících několika týdnech. Zaměstnanci společnosti Škoda JS dělají vše pro to, aby minimalizovali dopad odkladu na harmonogram provozu elektrárny.

I nadále pokračuje výroba v plzeňských závodech Škody JS, kde se aktuálně pracuje na celé řadě zakázek pro jaderné elektrárny v Česku, ale i v zahraničí. Tým zaměstnanců Škoda JS se zapojil i do obecně prospěšných aktivit. „Ve středisku na JE Temelín zaměstnanci začali aktivně šít roušky, nyní se šití dále rozšířilo na další útvary a nabízíme roušky potřebným v celém Plzeňském kraji. Na vybraných pracovištích zahájili zaměstnanci výrobu ochranných štítů, které nabízejí zejména zdravotnickým zařízením v okolí elektráren Temelín a Dukovany. Finančním darem jsme podpořili Fakultí nemocnici v Plzni i několik organizací,“ řekl mluvčí společnosti Jan Stolár.

Ve Škodě JS v Česku i na Slovensku pracuje aktuálně 1111 zaměstnanců, z toho přibližně třetina zaměstnanců z dělnických profesí. Ze zbytku zaměstnanců vykonává třetina práci z domova, Počet se mění každý den, protože řada z nich střídá home office s prací ve firmě. V karanténě jsou čtyři zaměstnanci, nakažený dosud nebyl nikdo.  

Ohodnoť článek

Foto Petr Mareš

Štítky Škoda JS, jaderné elektrárny, roušky, reaktor, odstávka, jaderná elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, Franciszek Krček, Česko, Jaderná elektrárna Dukovany, Slovensko, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Experti z plzeňské Škody JS ani teď nepřerušili práce na odstávkách jaderných elektráren  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.