Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Katarální horečka ovcí se objevila i v Plzeňském kraji, celkem je v Česku osm ohnisek nákazy

Veterináři v pátek potvrdili tři nová ohniska katarální horečky ovcí, dvě jsou v Ústeckém kraji, třetí ohnisko se objevilo v Plzeňském kraji v osadě Svatá Barbora na Rokycansku. Informovala o tom Státní veterinární správa (SVS). Celkem je v ČR aktuálně osm ohnisek, správa kvůli nákaze v úterý přijala mimořádná opatření a zvýšila dohled.

„Nákaza byla odhalena v rámci rozšířeného monitoringu s odběrem vzorků v chovech, který je reakcí na vývoj nákazové situaci. Ani v jednom z monitorovaných chovů nevykazovala zvířata klinické příznaky nákazy,“ informovala SVS na svém webu. „V hospodářství na Rokycansku se nachází pět kusů skotu a 19 ovcí. Nákaza zde byla potvrzena u jednoho kusu skotu,“ dodali veterináři.

Kvůli šíření katarální horečky ovcí vyhlásila SVS v úterý kolem každého ohniska pásmo o poloměru 150 kilometrů, ve kterém platí mimořádná veterinární opatření s cílem snížit riziko šíření nákazy, týkají se především zpřísnění pravidel pro přemísťování zvířat.

Pásmo s mimořádnými opatřeními zasahuje do sedmi krajů, ovlivní celý Karlovarský, Ústecký, Plzeňský a Středočeský kraj, dále Prahu a části Libereckého a Jihočeského kraje.

Přesun zvířat z jednoho hospodářství na jiné uvnitř pásma bude možné stejně jako doposud, na farmách ale nesmí být podezření na výskyt onemocnění a nesmí být pozorovány příznaky nákazy u chovaných zvířat. Veterináři nezakázali za splnění určitých podmínek ani přesun zvířat přímo na jatka nacházející se mimo pásmo, mimořádná opatření ale zakazují přemisťování zvířat z chovu v pásmu mimo pásmo jinam než na jatka, přesun bude možný pouze na základě výjimky.

Nařízení budou veterináři upravovat podle šíření nákazy a platit budou do doby, než SVS dokáže, že se onemocnění nevyskytuje na území ČR. V Česku se vyskytla katarální horečka ovcí, která postihuje také kozy a skot, po 15 letech. Není přenosná na člověka. Veterinární správa ale už dříve uvedla, že hrozí rozšíří do dalších chovů.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) minulý týden zdůraznil, že není nutné zvířata plošně utrácet. Ministerstvo nicméně chystá kompenzace, a to například za zvířata, která uhynula nebo musela být utracena, případně uhradí i vakcinace.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Státní veterinární správa

Štítky katarální horečka ovcí, veterina, SVS, státn veterinární správa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Katarální horečka ovcí se objevila i v Plzeňském kraji, celkem je v Česku osm ohnisek nákazy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.