Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Centrem města opět projde duhový průvod. Startuje několikadenní festival Pilsen Pride

Vernisáží Faunova zahrádka odstartoval ve středu několikadenní festival Pilsen Pride, který chce upozornit na problematiku LGBTQ+ lidí žijících v České republice. Akce nabízí přednášky, workshopy i autorské čtení. Vyvrcholením festivalu bude průvod hrdosti, do něhož se pravidelně zapojují stovky lidí. Letos kladou organizátoři velký důraz na bezpečnost všech účastníků.

„Na letošním ročníku chceme klást důraz na propojení umění, edukace a aktivismu. Chceme vytvořit prostor, kde se queer lidé mohou svobodně vyjádřit, získávat nové poznatky a zkušenosti a především prožívat radost,“ říká Marto Kelbl, která společně s Mikulášem Kalným vytvořila letošní květinový vizuál Pilsen Pride a stojí za výstavou queer umělců v Jednotě, která bude otevřená po celou dobu konání Pridu. Právě vernisáž výstavy ve středu 11. září zahájila celý Pilsen Pride.

Program nabízí i univerzitní kavárna Družba, kde bude ve čtvrtek od 17:00 autorské čtení. Večer zakončí promítání filmu Šťastný člověk. Snímek pojednává o nalezení vlastní genderové identity, sebepřijetí i přijetí v rodinném prostředí. „Po filmu bude následovat debata s rodinnými příslušnictvem trans* lidí, které si podobné životní zkušenosti prožívalo. Jedná se o nepříliš reflektovanou perspektivu a věříme, že diskuze může sloužit jako cenný zdroj podpory a inspirace pro ty, co si procházejí podobnými situacemi,“ prozradila organizátorka Ada Hajžmanů.

Pátek se ponese v duchu přednášek. Organizace Trans*parent se zaměří na legislativu a budoucnost práv trans lidí v Česku.  Společnost pro queer paměť se naopak bude věnovat české kinematografii. Vystoupí také Radka Výborná z plzeňské pobočky S Barvou Ven. Večer zakončí afterparty.

FOTOGALERIE: Pilsen Pride 2023

Sobota, 16. září 2023, 17:17

FOTOGALERIE: Pilsen Pride 2023
FOTOGALERIE: Pilsen Pride 2023

Pomyslným vrcholem akce bude sobotní průvod hrdosti. Každoročně se do něj zapojují stovky lidí. V procesí jsou vidět transparenty i duhové vlajky. „Přišla jsem na Pilsen Pride, protože je to místo, kde se cítím bezpečně. Přijímají nás tu. Jsme šťastní a pocity, které si odsud odvážím jsou úžasné,“ sdělila nám loni jedna z účastnic. „S předsudky se potkáváme pořád a všude. Bohužel i doma. Ale vidíme, že se to trošku zlepšuje, nicméně by to mohlo být lepší,“ doplnila její slova plavovláska s cedulkou Free hugs.

Organizátoři zavedli nová opatření

Po skončení průvodu bude v Papírně bohatý doprovodný program, jehož součástí budou hudební vystoupení, diskuze, soutěž v pečení veganských sušenek, swap, taneční vystoupení a drag show. Zvláštní pozornost bude letos věnována bezpečnosti celého Pilsen Pride. „Všechny nás šokoval plánovaný útok na Duhový Pride v Bratislavě a nebereme to na lehkou váhu. Také jsme zavedli nová opatření, která mají zajistit, aby byl každý na Pilsen Pride v bezpečí,“ dodává Hajžmanů. Při prvním ročníku Pilsen Pride se průvod pokusilo zastavit několik desítek odpůrců a na místě museli zakročit i policejní těžkooděnci. Od té doby se situace velmi zklidnila a v posledních dvou ročnících nenarazil průvod na žádné problémy. Kolemjdoucí se usmívali a procházející dav si se zájmem fotili.

Pilsen Pride zakončí svůj program v neděli 15. září Charitativním během na podporu Amnesty International v Borském parku.

Meteorologové varují před intenzivními dešti, ke kterým se o víkendu přidá i silný vítr. Změny v programu zatím organizátoři neplánují. „V současné době změny z důvodu meteorologické situace neplánujeme, pokud k nim dojde, oznamíme je na našich sociálních sítích,“ sdělili organizátoři k aktuální výstraze Českého hydrometeorologického ústavu.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Pilsen Pride, pochod hrdosti, LGBT, homosexuálové, menšiny, gay, lesba, transpidé, qeer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrem města opět projde duhový průvod. Startuje několikadenní festival Pilsen Pride  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.