Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Lidé v Plzeňském kraji spotřebovali loni průměrně 84 litrů vody na den. To je meziročně o tři procenta méně

Obyvatelé Plzeňského kraje loni spotřebovali denně v průměru 84,2 litru vody, meziročně o tři procenta méně. Vodou ze sítě veřejných vodovodů nebylo zásobeno 14,4 procenta obyvatel a jde tak o nejvyšší podíl mezi kraji. V plzeňském a také v olomouckém regionu se ale loni meziročně nejvýrazněji zvýšil podíl čištěných odpadních vod. Informace zveřejnil Český statistický úřad v Plzni. Celková spotřeba vody meziročně poklesla domácnostem, průmyslu a ostatním odběratelům ve všech regionech ČR.

"Spotřeba vody v domácnostech v roce 2023 poklesla oproti předchozímu roku o 2,6 litru na osobu a den. Před pěti lety měly domácnosti v regionu spotřebu vody vyšší v průměru o 4,2 litru," řekl ředitel ČSÚ v Plzni Miloslav Chlad. Loňská spotřeba vody domácností v regionu je podle něj mírně pod průměrnou spotřebou v ČR (86,7 litru na osobu a den) a mezi kraji byla šestá nejvyšší. Nejvíce vody spotřebovaly domácnosti v Praze (103,8 litru) a nejvíce šetřili vodou ve Zlínském kraji (77,1 litru).

Cena pitné vody, vypočtená jako podíl celkových tržeb za vodné k celkovému objemu vody fakturované za domácnosti, průmysl a ostatní odběratele, vzrostla loni v kraji meziročně v průměru o 3,70 Kč/m³ na 52,10 Kč/m3 bez DPH, což bylo nejméně v ČR. "Nejvíc to bylo v Praze, a to o 8,60 koruny na 59,60 Kč/m3. Nejvíce platili za pitnou vodu obyvatelé Ústeckého kraje (62,20 Kč/m3), nejméně v Olomouckém kraji (45,60 Kč/m³)," uvedl ředitel. Cena pitné vody v Plzeňském kraji se za pět let zvedla o 12,90 Kč/m3.

Podíl obyvatel zásobovaných vodou z vodovodů činil loni 85,6 procenta. "Plzeňský kraj je nejhůře zásobený vodou z vodovodů oproti ostatním krajům v republice a pohybuje se pod hranicí průměru ČR o 8,9 procentních bodů. To v nemalé míře ovlivňuje reliéf krajiny, nízká hustota obyvatel a kvůli vysokému počtu malých obcí nemožnost koncentrovat dostatečné prostředky na investice do infrastruktury," řekl ředitel.

Cena stočného v regionu se meziročně zvýšila o 4,90 Kč/m3 na 39 Kč/m3 bez DPH a byla třetí nejnižší v ČR. Za pět let se zvedla o 11,20 Kč. Nejvíce platili lidé za stočné v Praze (56,80 Kč/m3), nejméně na Vysočině (37,70 Kč/m3). Podíl obyvatel Plzeňského kraje napojených na veřejnou kanalizaci činil loni 84,7 procenta, dva procentní body pod průměrem ČR. "Z tohoto počtu obyvatel regionu je 96,5 procenta napojeno na čistírnu odpadních vod a za pět let tento podíl vzrostl o 15,7 procentního bodu," řekl Chlad.

Objem vypouštěných odpadních vod bez srážkových meziročně klesl v regionu o 0,4 procenta. Podíl čištěných vod byl loni v kraji 96,1 procenta a vzrostl o 0,7 bodu. Plzeňský a Olomoucký kraj byly loni první mezi kraji v meziročním navýšení tohoto podílu, dodal Chlad. Loni bylo v kraji s 501 obcemi 226 čističek, o 16 víc než před pěti lety. Jejich kapacita se meziročně zvýšila o 0,6 procenta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky spotřeba vody, cena vody, statistický úřad, veřejné vodovody, obyvatelé kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Plzeňském kraji spotřebovali loni průměrně 84 litrů vody na den. To je meziročně o tři procenta méně  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.