Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Šestnáctiletý plavec David Kratochvíl zkompletoval na paralympijských hrách svou medailovou sbírku

Obrovský úspěch zaznamenal na paralympijských hrách v Paříží šestnáctiletý nevidomý plavec David Kratochvíl. Po zlatu na kraulařské čtyřstovce a stříbru ze znakařské stovky získal bronz v polohovém závodu na 200 metrů. Domů na Tachovsko tak přiveze kompletní sadu medailí. Vůbec nevím, jak to dělám, ale je to boží, říká skromný mladík.

David s nadsázkou říkal, že by se mu líbilo, získat od každé medaile jednu. Tento sen nakonec proměnil ve skutečnost. Paříž je přitom jeho vůbec prvním startem na paralympijských hrách. „Vůbec nevím, jak to dělám, ale je to boží, hrozně si to užívám. Po stovce jsem si dělal srandu, že bych mohl mít ještě bronz, aby to po zlatu a stříbře bylo úplné, a teď se to fakt povedlo. Kompletní sadičku medailí nebude mít moc lidí,“ pochvaluje si plavec David Kratochvíl.

Finále polohového závodu na 200 metrů zvládl šestnáctiletý plavec z obce Halže u Tachova skvěle. Disciplínu, ve které se střídají všechny čtyři plavecké způsoby, zvládnul Kratochvíl v čase 2:24,60 minuty a na vítězného Nizozemce Dorsmana ztratil 6,24 sekund. David se na polohovku nespecializuje, o to víc si úspěchu cení. „Je to moje vedlejší disciplína, druhý nejlepší čas v životě a bronz na paralympiádě, takže strašná spokojenost,“ řekl. Motýlek i znak české hvězdě sedl, menší zádrhel ale nastal na obrátce v polovině závodu. „Ale to nevadí, pořadí by to nezměnilo. Pak byla prsa, ty nesnáším, ale musí se odplavat. No a kraul už je takový sprint,“ popsal svůj závod.

Ze čtyř startů na své první paralympiádě jen jednou neskončil na stupních vítězů, na 50 metrů volným způsobem byl pátý. David má před sebou ještě dva závody. Ve čtvrtek nastoupí na 100 metrů prsa a o den později na 100 metrů motýlek. „Na motýlka se moc těším, ten mám rád. Myslím, že jsme ho s trenérem Petrem Thielem zase vypilovali,“ věří David. 

Česká výprava v Paříži má zatím na kontě šest medailí. S Kratochvílem se o ně postarali v lukostřelbě Šárka Pultar Musilová, David Drahonínský a Tereza Brandtlová. Další jistou medaili má také stolní tenista Jiří Suchánek, který postoupil do semifinále v singlu. Na minulé paralympiádě v Tokiu získali čeští handicapovaní sportovci osm medailí, z toho dvě byly zlaté.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Český paralympijský tým

Štítky paralympiáda, plavec, David Kratochvíl, Paříž, medaile, medailová sada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lubomir Chladek

Je to famozní sportovní výkon gratuluji vám Davide.

Středa, 4. září 2024, 18:07Odpovědět

Šestnáctiletý plavec David Kratochvíl zkompletoval na paralympijských hrách svou medailovou sbírku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.