Počasí dnes10 °C, zítra12 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Zámek ovládnou netopýři, tajemným živočichům bude patřit páteční noc

Ukázka odchytu a prezentace živých netopýrů, práce s ultrazvukovým detektorem nebo výroba netopýřích magnetů. To je jen slabý výčet toho, co se bude dít v pátek 30. srpna na zámku v Červeném poříčí. Mezinárodní noc pro netopýry v Plzeňském kraji se koná již po devatenácté.

Připravený je bohatý program. „Populárně naučná přednáška prozradí zajímavé informace o významu, ohrožení, ochraně a životě netopýrů. Součástí akce bude výstava Podivuhodný svět netopýrů, film Náš soused netopýr. Nebudou chybět soutěže pro děti o zajímavé ceny, výroba netopýřích magnetů, netopýří fotopoint, ukázka práce s ultrazvukovým detektorem, ukázka odchytu a prezentace živých netopýrů a ukázka hendikepovaných netopýrů spolku ČSOP Nyctalus,“ jmenuje připravené aktivity Daniela Hlinková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Návštěvníkům doporučuje vzít si s sebou teplé oblečení.

Akce startuje v 17:00 hodin. Do té doby mohou návštěvníci v předzámčí shlédnou výstavní expozici: Děti ze zalté kolébky aneb Rané dětství ve šlechtických rodivách v "dlouhém" 19. století. Hlavní linkou výstavy je spojení Červeného Poříčí s rodem Habsburků, konkrétně s osobou císaře Františka I. a jeho vnuka Napoleona II. Orlíka, syna Napoleona I. Bonaparte a Marie Luisy Habsbursko-Lotrinské.

„Mezinárodní noc pro netopýry je tradiční akce určená široké veřejnosti, kterou každoročně vyhlašuje Sekretariát dohody o ochraně netopýrů v Evropě (EUROBATS). Více informací, včetně seznamu všech míst, na kterých akce probíhá, naleznete na stránkách České společnosti pro ochranu netopýrů: www.ceson.org a www.netopyrinoc.cz,“ doplňuje Daniela Hlinková.

Již 19. ročník Mezinárodní noci pro netopýry v Plzeňském kraji pořádají Plzeňský kraj, Národní památkový ústav, Zoologická a botanická zahrada města Plzně a Agentura ochrany přírody a krajiny ČR ve spolupráci s ČESON, ZO ČSOP Sylva Lunae a Mezi lesy z.s. Je spolufinancovaný Státním fondem životního prostředí ČR.

Akce se koná za každého počasí, vstup je zdarma a zajištěné je také občerstvení.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jana Hrdá, Kateřina Misíková

Štítky Červené Poříčí, zámek, netopýři, noc, Plzeňský kraj, akce, děti, noc, Plzeňský kraj, ochrana přírody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek ovládnou netopýři, tajemným živočichům bude patřit páteční noc  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.