Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Hradozámecká noc na památkách Plzeňského kraje nabídne prohlídky, hudbu i divadlo

Deset státních a jedna městská památka se v sobotu v Plzeňském kraji připojí k tradiční Hradozámecké noci. Návštěvníky čekají na hradech, zámcích a v klášterech netradiční prohlídky i večery plné příběhů, hudby, divadla, ale také pozorování vesmíru nebo černá hodinka na statku v Plzni. Po celé ČR se na sobotní noc otevře 115 památkových objektů.

V klášteře Plasy se večer otevře Metternichovský salon. Návštěvníci se tam budou moci zaposlouchat do pamětí kněžny Metternichové v podání herce plzeňského Divadla Alfa Martina Bartůška, vnímat hudbu, která salonní prostředí obohacovala, anebo si vyzkoušet některou ze šlechtických zábav, mezi které patřila i hra na pravdu. Klášterní areál Kladruby na Tachovsku nabídne večerní prohlídku kostela. „Návštěvníci budu moci obdivovat důmyslnou architekturu barokního génia Santiniho. Při dobrém počasí se mohou těšit na pozorování slunce od 18:30 nebo na pozorování noční oblohy od 21:15," řekla mluvčí českobudějovického regionálního pracoviště Národního památkového ústavu Markéta Slabová. Téma doplní přednáška ředitele plzeňské hvězdárny Lumíra Honzíka s názvem Proč létáme do vesmíru, která seznámí s praktickými dopady kosmonautiky na každodenní život.

Zámek Manětín přiblíží život malíře Petra Brandla

Příběh jednoho z nejvýznamnějších malířů českého baroka, ale také bohéma, dlužníka a rebela Petra Brandla očima vrchnosti zažijí při kostýmovaných prohlídkách s názvem ... a na to se napijem! návštěvníci zámku Manětín na severním Plzeňsku. Ve vídeňském stylu se ponesou kostýmované noční prohlídky zámku Tachov. Na vodním hradě Švihov na Klatovsku se návštěvníci při večerní prohlídce potkají s císařem Rudolfem II., nocujícím na hradě při útěku před morem. Na zámku Kozel se odehraje již vyprodané divadelní představení Oscara Wilda Strašidlo cantervillské. Černou hodinku a prohlídky při svíčkách připravil selský dvůr U Matoušů v Plzni-Bolevci.

Klidnější večerní atmosféru nabídne hrad Velhartice, kde si lidé budou moci projít areál vlastním tempem bez průvodce. „Při tom mohou popíjet hradní víno a poslouchat středověkou hudbu v podání souboru Elthin," uvedla Slabová. Atmosféru v Červeném Poříčí navodí barevná světla, do nichž se ponoří budovy zámeckého areálu. Svícemi se rozzáří i vybrané místnosti předzámčí s volně přístupnou expozicí. S průvodcem se lidé podívají do hlavní budovy, jejíž místnosti oživí barevná světla.

Na zámku Horšovský Týn přednese skupina Gregollica světoznámé muzikálové, rockové a metalové hity přepracované do stylu gregoriánského chorálu. V zámecké kapli v Nebílovech rozezní varhany Vít Aschenbrenner, návštěvníci se také bez průvodce budou moci projít interiéry zadního křídla zámku.

Na některé památky je třeba mít předem rezervaci vstupenek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Hrad Švihov

Štítky hradozámecká noc, památky, večerní prohlídky, Švihov, Tachov, U Matoušů, tip na výlet, akce na víkend

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradozámecká noc na památkách Plzeňského kraje nabídne prohlídky, hudbu i divadlo  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.