Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Šumavští horští záchranáři sundávali ze stromu dalšího paraglidistu, uvízl ve dvanáctimetrové výšce

Kdo nezavětvil, jako by nelétal. To je oblíbená věta mezi paraglidisty, kterou si může ze svého seznamu odškrtnout muž, který odstartoval na Sušicku a svůj let ukončil ve větvích stromů. S pomocí lanové techniky ho dolů dostala dvojice záchranářů. V krátké době jde už o druhý obdobný případ. V tom prvním se český paraglidista zřítil na německou části hraniční hory Svaroh.

Šumavští horští záchranáři se zase jednou procvičili v sundávání paraglidisty ze stromu. Tentokrát šlo o muže, který odstartoval z Velkého Boru na Sušicku. Krátce po startu se dostal do klesavého proudu až se nakonec zamotal ve zhruba dvanáctimetrové výšce do větví na blízkém smrku.

„Přestože nejsme Mekkou paraglidistů, tak v tomto roce jsme řešili obdobný zásah již podruhé,“ okomentoval situaci náčelník šumavských horských záchranářů Michal Janďura. Muže sundala dvojice zkušených lezců, byl v pořádku. Takové štěstí ovšem neměl jiný Čech, který se 21. července zřítil na německou část šumavské hraniční hory Svaroh.

„Paraglidista spadl do lesa v obtížně přístupném lesním terénu na německé straně šumavského hraničního hřebene. Způsobil si mnohočetná poranění dolních a horních končetin s podezřením i na poranění páteře,“ informovala na svém facebookovém profilu Horská služba Šumava – Kvilda. Zraněný byl ve spolupráci se členy Bergwacht Bayern ošetřen a předán pomocí palubního jeřábu posádce záchranného vrtulníku Christoph 15. Ta ho během mezipřistání na nedalekém parkovišti pod Svarohem předala posádce vrtulníku české letecké záchranné služby z Líní. Ti pak zraněného transportovali k ošetření do Fakultní nemocnice v Plzni.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Horská služba ČR

Štítky záchrana paraglidisty, pád paraglidisty, Horská služba Šumava, paraglidista na stromě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumavští horští záchranáři sundávali ze stromu dalšího paraglidistu, uvízl ve dvanáctimetrové výšce  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.