Počasí dnes13 °C, zítra18 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Na plzeňské univerzitě začaly mezinárodní letní jazyková a umělecká škola

Na Západočeské univerzitě v Plzni (ZČU) začaly největší mezinárodní letní školy - jazyková a umělecká. Potrvají tři týdny a zúčastní se jich 940 dospělých a dětí. Na 34. ročník Mezinárodní letní jazykové školy, přijelo 517 účastníků, o desetinu více než loni. Přes 90 jich je ze zahraničí, z toho polovina se učí češtinu. Mezinárodní letní škola umění ArtCamp, kterou pořádá poosmnácté fakulta designu a umění, přivítala 420 účastníků starších 15 let, stovku z ciziny a zbytek z celé ČR. ČTK to dnes řekli organizátoři.

„Vracíme se na předcovidová čísla, rekord byl v roce 2019, kdy přijelo 640 kurzistů," uvedla koordinátorka letní jazykové školy Daniela Kopřivová z Ústavu jazykové přípravy ZČU. Třetinu účastníků tvoří děti a teenageři od šesti do 17 let. „Největší zájem je tradičně o angličtinu, kterou si vybrala více než polovina kurzistů. "Máme velkou radost, že se hodně zvedl zájem o francouzštinu a španělštinu. Němčina je pořád na stejných číslech," uvedla. Ruštinu ZČU neotevřela už druhým rokem, podle Kopřivové o ni není zájem. Dalšími jazyky jsou italština a portugalština.

„Lektorů máme 53, kteří povedou v průběhu tří týdnů 44 jazykových kurzů. Z toho 20 lektorů je z ciziny," uvedla Kopřivová. ZČU dlouhodobě spolupracuje s univerzitou v americkém Memphisu, odkud je také nejvěrnější účastník, lektor Charles Hall. Do Plzně přiváží americké studenty, kteří se učí, jak vyučovat angličtinu v cizích zemích. „Jezdím sem už 34 let a cítím se tu mezi svými," uvedl Hall při zahájení letní jazykové školy. Doplnil, že si velmi váží toho, že se letos kurzů účastní také senioři z univerzity třetího věku.

Zřejmě jde o největší jazykovou školu v ČR

Mezinárodní jazyková škola nám dělá vynikající jméno. Je o rok starší než naše univerzita, vznikla už v roce 1990," uvedl rektor ZČU Miroslav Lávička. Podle něj jde o nejstarší a zřejmě i největší letní jazykovou školu v ČR.

Devět fakult ZČU pořádá letos o prázdninách 14 letních škol a kurzů. Nejvíc, sedm, nabízí fakulta aplikovaných věd - třeba robotiku, kybernetiku, programování a umělou inteligenci pro žáky a studenty.

Ve stejných dnech jako jazyková škola se koná mezinárodní letní škola umění ArtCamp. Výuku ve 40 kurzech povede 40 lektorů, z toho je necelá polovina hostujících včetně zahraničních. „Snížili jsme kapacity v kurzech, aby tam byl zajištěný individuálnější přístup," řekla ředitelka kempu Lenka Kodýtková. V tomto týdnu bude 14 kurzů, například figurální kresby, malba v plenéru, fotografie, ilustrace komiksu, typografie i umění a rituálu. „Lektory jsou pracovníci fakulty nebo spolupracující umělci a dále také hosté z Japonska, Izraele, Belgie a Slovenska," uvedla.

Kurzy v češtině i angličtině jsou týdenní. „Opět jsme neměli problém je zaplnit," uvedla Kodýtková. V nabídce jsou třeba také třeba design šperku, módy a nábytku i virtuální realita. Stovky zahraničních účastníků přijely hlavně z Německa, Polska, Izraele a Ukrajiny.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Západočeská univerzita v Plzni

Štítky Artcamp, mezinárodní jazyková škola, umělecká škola, ZČU

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na plzeňské univerzitě začaly mezinárodní letní jazyková a umělecká škola  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.