Počasí dnes28 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Nejstarší loutkářský festival v Česku představí i slavné loutky z filmů Tima Burtona či oscarového Pinocchia

Už zítra odstartuje 35. ročník Skupovy Plzně, nejstaršího loutkářského festivalu v tuzemsku. Návštěvníci se mohou těšit na pět dní plných představení, výstav nebo workshopů. Právě na ten dorazí do Moving Station Richard Pickersgill, který spolu s kolegy rozhýbal unikátní loutku Pinocchia v oscarovém snímku Guillerma Del Tora. Spolupracoval i na filmech s Timem Burtonem nebo Wesem Andersonem. Festival toho ale nabídne mnohem víc. Poprvé k vidění budou v Plzni třeba 200 let staré loutky z Indonésie.

Festival uvede během pěti dnů v pořádajícím Divadle Alfa a na dalších místech přes 50 představení, z toho 20 zahraničních. Páteří bienále je bilanční soutěžní přehlídka českého a slovenského profesionálního loutkového divadla, ale nabídne také novinky ze světa loutek, tvůrčí dílny, mezinárodní setkání, výstavu, koncerty a celodenní sobotní program Loutková Doubravka.

Skupovu Plzeň navštěvuje zhruba 5000 diváků, z Čech i ze zahraničí. Cena vstupenky se poslední ročníky drží na stovce.

„Město Plzeň je významným bodem na české i světové loutkářské mapě. Svou uměleckou kariéru tu zahájily takové osobnosti jako Jiří Trnka a Josef Skupa. Druhý jmenovaný zde založil první profesionální loutkové divadlo v České republice,“ připomněla radní města pro oblast kultury a památkové péče Eliška Bartáková (ANO).

Program zahájí 12. června v 09:00 novinka Divadla Alfa - hra “O Maričce, která všechno vyzvonila.“ Jde o spojení dvou ukrajinských pohádek. Program pak pokračuje sérií představení a projekcí mezinárodního projektu Connect Up.

Alfa připravila hru, která českým dětem přiblíží kulturu jejich nových kamarádů z Ukrajiny

Plzeňské loutkové divadlo Alfa připravilo novou pohádku O Maričce, která všechno vyzvonila. Vhodná je pro děti od pěti let. Divadelníci chtějí touto formou přiblížit českým dětem ukrajinskou kulturu, jelikož ve školách a školkách mají řadu nových...

Ve čtyři hodiny odpoledne bude v mázhausu plzeňské radnice vernisáž loutek z Indonésie. Přístupná bude zdarma a návštěvníci tam spatří 35 loutek "wayang golek" ze sbírky teatroložky Jany Wolfové.

Oscarový Pinocchio i loutky z filmů Tima Burtona

Významným hostem festivalu bude Richard Pickersgill, vedoucí dílny a technologií renomovaného loutkářského studia Mackinnon and Saunders z Machesteru. „Jsou autory loutek pro film Pinocchio Guillerma del Tora, který dostal Oscara za nejlepší animovaný film v roce 2023. Přivezou také třeba loutky z filmů Fantastický pan Lišák, Frankenweenie a Bořek stavitel, na něž si mohou lidé sáhnout," láká na akci ředitel festivalu Jakub Hora. Setkání se slavným umělcem je na programu ve čtvrtek 13. června od 16:30 v prostorách Moving Station.

Dalším vrcholem akce bude třeba nový divadelní formát ve stylu slam poetry. Půjde o řadu krátkých loutkářských výstupů moderovaných loutkami. Podrobnější program najdete na webových stránkách skupovaplzen.cz. Skupova Plzeň se poprvé uskutečnila v roce 1967.

Ohodnoť článek

Foto ©Netflix

Štítky Skupova Plzeň, festival loutek, loutkářský festival, Tim Burton, vzácné loutky, filmové loutky, kultura, Richard Pickersgill

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejstarší loutkářský festival v Česku představí i slavné loutky z filmů Tima Burtona či oscarového Pinocchia  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.